Наръчник за оцеляванеГлавоболие, студена пот и гадене са симптоми за

...
Наръчник за оцеляванеГлавоболие, студена пот и гадене са симптоми за
Коментари Харесай

Как да преживеем жегата

Наръчник за оцеляване
Главоболие, студена пот и гадене са признаци за прегряване

Забравете студения душ и алкохола

В разгара на лятото сме, скоро ще настъпят и горещниците. Надуването на климатика и пиенето на студени питиета не е най-хубавият метод да си осигурим комфорт, предизвестяват медици. 

Повечето хора имат потребност от околна температура от 20 до 25 градуса, с цел да се усещат комфортно. Ако индикаторите са по-високи, това към този момент е нездравословно. В горещо и задушно помещение тялото прегрява и в случай че вътрешната ни температура внезапно се увеличи, стартират съществени проблеми. 

Горещините предизвикат нарушавания на кръвообращението и сърдечно-съдовата система, покачва се кръвното налягане, появяват се главоболие, световъртеж, нарушават се обменните процеси, обострят се хроничните болести. Освен това топлината е стрес за тялото. Колкото по-висока е температурата, толкоз по-силен е кислородният апетит. Мозъкът получава по-малко храна, следват бодърствуване, неприятно въодушевление, нараснала отмалялост, нервност, нервни сривове и даже експанзия.

Тялото се пробва да се оправи единствено, като се охлажда посредством изпотяване – това е защитна функционалност. В горещините губим повече течности, в сравнение с би трябвало. Заедно с потта от тялото се отстраняват соли и потребни минерали. Те би трябвало да бъдат попълнени, което може да стане посредством храната. 

Един от най-хубавите " овлажнители " за тялото е динята, която е 92% вода. Този артикул е с високо наличие на витамини С и А, както и на антиоксиданта ликопен. Калият, който също се съдържа в динята, контролира състава на електролитите в тялото и е виновен за поддържането на киселинно-алкалния баланс.

Универсален зарзават за " разхлаждащо " лятно меню, който е 95% вода, е краставицата. Тя е потребна при проблеми със сърдечно-съдовата система и храносмилателния тракт, а също по този начин способства за загуба на тегло - една паница нарязани краставици съдържа единствено 16 килокалории и 4 грама въглехидрати. 

Няма потребност да се отказвате в горещия интервал от ястия, съдържащи протеини. Яйца, риба, птиче месо би трябвало да участват във вашата диета. Въздържайте се от солени храни.



Дехидратацията води до главоболие, световъртеж и уязвимост.

В жегата е най-добре да се пие чиста негазирана вода - минимум 2 литра дневно, на всеки 15-30 минути на дребни порции. Също по този начин е добре да се пие зелен чай. Благодарение на витамин Р той има удобен резултат върху кръвоносните съдове и усъвършенства кръвообращението, което е доста значимо в горещия сезон. Танинът, който се съдържа в чая, работи върху лигавицата на устата, като я овлажнява и охлажда, което понижава възприятието на жадност. Зеленият чай оказва помощ и за справяне с дистонията (пристъпи на замаяност и слабост), която се утежнява през лятото. Може да се употребява както топъл, по този начин и леден. Що се отнася до кафето и алкохола, по-добре е да ги откажете в горещия интервал - тези артикули имат диуретичен резултат.

Когато тялото е подложено на стрес, какъвто е високата околна температура, концентрацията на вниманието и скоростта на реакция понижават, тъй че е по-добре да откажете пътуванията с кола в жегата, да ограничите психическия стрес и да отложите значими въпроси.

Тревожни сигнали, които подава тялото в горещината, са главоболие, виене на свят, настинка, лесна уморяемост, уязвимост, зачервяване на кожата, зной, студена пот, гадене. При ниска мокрота топлината се понася по-лесно, само че рискът от дехидратация се усилва. Високата мокрота затруднява изпаряването на потта, по тази причина усещаме градусите като още по-високи. 

Тревожните признаци не би трябвало да се подценяват, тъй като от време на време тежкият топлинен удар може да докара до необратими последствия за здравето и даже гибел. В същото време отбраната на тялото от прегряване е много елементарна. Трябва да избягвате прекомерна физическа интензивност, да носите лятна шапка, необятни светли облекла от естествени материи, постоянно да имате вода със себе си. 

Включването на климатика на ниски температури, изключително откакто сте били в жегата, стоенето на течение, внезапното потапяне в студена вода или вземането на доста леден душ, пиенето на ледени питиета не е метод да се справите с горещината – най-вече да си докарате простуда или фарингит. По-добре е при опция да прекарвате по-малко време в задушния апартамент. Разхождайте се в парка, където дърветата и водата обезпечават хладина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР