Наръчник за деца с аутизъм и документален филм със заглавие

...
Наръчник за деца с аутизъм и документален филм със заглавие
Коментари Харесай

След случая със Сашко от Перник: Представиха наръчник за деца с аутизъм

Наръчник за деца с аутизъм и документален филм със заглавие „ Нещо, което можем да кажем ", показаха в Перник.

Срещата, проведена от Областна администрация, събра учители, родители и представители на просветителни институции от района. На нея участва и заместник-министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска-Жекова.

Тя съобщи, че тематиката за децата с аутизъм е настояща напоследък, а за това е съдействал и случаят с изгубването на 12-годишния Александър Цветанов от Перник

Клисурска заяви, че по данни на Световната здравна организация през последните години едно на 44 деца е с проблеми от аутистичния набор.

Тя напомни, че през 2018 година у нас е почнала сериозна промяна в сферата със основаването на нов закон за обществените услуги. През тази година е приключена и подзаконовата нормативна уредба, по която са направени нови стандарти за качество на обществените услуги.  

Заместник-министърът уточни още, че броят на обществените услуги, подкрепящи децата с увреждания в България, е 647. Над 15 хиляди подрастващи са обхванати от тази система.

Държавният запас за този тип услуги през тази година възлиза на над 600 млн. лева.  Клисурова сподели, че работата на всички институции би трябвало да бъде съсредоточена към това до каква степен са качествени, подкрепящи и подпомагащи тези ограничения.

По думите ѝ методът би трябвало да продължи с надграждане на всичко това, което е развито в държавните просветителни стандарти. Срещата по показване на Наръчника за обосновано включване на деца аутисти в учебна среда беше модерирана от доктор Весела Банова, ръководител на съдружие " Дете и пространство ".

Четивото е основано от екип партньорски организации от Белгия, Франция, Испания, Италия и България. Те предават своя опит на родители на деца аутисти, техни възпитатели и учители, експерти, водени от етичния принцип за значимостта на всеки човек. Наръчникът се популяризира гратис.

Във фоайето на зала " Панорама " в миньорския град беше подредена изложбата " През моите и твоите очи ". Фотографиите са на Севдалин Тлаченски, който е с аутизъм и посредством снимането демонстрира хубостта в на пръв взор непривлекателни обекти от заобикалящия ни свят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР