Напускането на Европейския съюз не е единственото нещо, за което

...
Напускането на Европейския съюз не е единственото нещо, за което
Коментари Харесай

Брекзит крие опасност от разпадане на Обединеното кралство

Напускането на Европейския съюз не е единственото нещо, за което английският министър-председател Борис Джонсън би трябвало да се тормози.

Внушителната изборна победа на консерваторите предходната седмица може да разреши на Джонсън да извърши предизборното си заричане " да реализира Брекзит ", само че може и да заплаши бъдещето на Обединеното кралство на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Шотландия и Северна Ирландия не гласоподаваха за Брекзит, не приветстваха безапелационната изборна победа на консерваторите и в този момент може да са напът да се отделят от Лондон, написа във вторник организация Асошиейтед прес.

В победната си тирада в деня след вота Джонсън сподели, че изборните резултати са потвърдили, че напускането на Европейски Съюз е " несъмнено, необоримо и неопровержимо решение на английския народ ".

Може обаче да се спори, че не е по този начин. Това е волята на англичаните, които са 56 милиона от общо 66 милиона поданици на Обединеното кралство. На референдума за английското участие в Европейски Съюз през 2016 година Англия и доста по-малкият Уелс гласоподаваха за овакантяване на блока. Но не и Шотландия и Северна Ирландия. На изборите в четвъртък Консервативната партия завоюва 365 места в Камарата на общините, от които 345 бяха от изборни региони в Англия и единствено 20 от останалите области в страната.

В Шотландия 48 от 59 места бяха извоювани от Шотландската национална партия (ШНП), която се опълчва на Брекзит и желае Шотландия да бъде самостоятелна от Обединеното кралство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР