Напук на широкото убеждение, животът в натоварения градски център е

...
Напук на широкото убеждение, животът в натоварения градски център е
Коментари Харесай

Животът в центъра на града е по-здравословен отколкото в "спокойните" квартали, показва проучване

Напук на необятното разбиране, животът в натоварения градски център е по-добър от този в крайните квартали или отвън града. Хората там са по-активни и в обществен и във физически аспект - надлежно са по-щастливи и по-здрави, с помощта на изискванията, в които живеят, демонстрира взаимно изследване на университетите в Оксфорд и Хонконг, представено от фондация " Томпсън Ройтерс ".
Жителите на центъра, живеещи начесто и в непрекъснат контакт едни с други, поддържат връзка доста повече с други хора в сравнение с тези, които живеят в разпръснати домове в предградията. Заедно с това вървят доста повече пешком, тъй като това е най-удобният метод за напредване по претрупаните от трафик централни улици. И двете са измежду основните фактори за здрав и многогодишен живот.

Анализът обгръща 22 града във Англия и общото здравословно положение на над 400 хиляди поданици в тях. Сред изследваните градове са и Лондон, Глазгоу и Кардиф. Обобщението посочило, че оптималното място за живот, или там където има най-вече здрави хора, е с плътност 32 или повече жилища на 10 хиляди кв. м. (10 дка), което е и стандартът за новите жилищни здания за Англия. Такава е приблизителто мярката в градските центрове, само че в кварталите на привилегированите с огромни дворове и необятни улици сред къщите гъстотата е по-малко от една четвърт от идеалната.

Сравнението по местоживеене посочило, че хората, които живеят в гъстонаселени квартали в многофамилни жилища и високи блокове, прекарват повече време в придвижване на седмица и имат по-здравословно тегло. А измежду жителите на " спокойните " квартали имало повече затлъстели и хронично заболели.

Най-лошо здравословно положение е регистрирано измежду жителите на новосформирани квартали отвън градовете с плътност 18 къщи на 10 дка. Те са ситуирани нормално около автомагистрали и до тях в общия случай се стига само с автомобил, което не дава съвсем никакви мотиви на жителите им за разходки. Там са регистрирани най-вече случаи на затлъстяване и най-ниска физическа просвета измежду изследваните градски условия.

В по-старите елитни квартали с къщи с огромни дворове здравето на жителите е по-добро, само че също надалеч под това, което показват живеещите в центъра и натоварените квартали.

Колкото по-населени стават градовете, толкоз по-удобни стават за вървене, изясняват учените от Оксфорд и Хонконг. Личните коли се употребяват по-малко в интерес на публичния превоз и личния ход, което основава изискване за доста придвижване в всекидневието, а даже и 30 минути дневно са задоволителни за поддържане на положително здраве. По тази причина съгласно откривателите изводите им ясно демонстрират на градоустройствените експерти в каква посока би трябвало да работят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР