Напук на прогнозите за застудяване сливово дърво цъфна в русенския

...
Напук на прогнозите за застудяване сливово дърво цъфна в русенския
Коментари Харесай

Цъфнало сливово дърво в Русе вещае сурова зима

Напук на прогнозите за захлаждане сливово дърво цъфна в русенския квартал. Според националните вярвания, това е прокоба за мразовита зима. Как българите са планували времето преди години, когато към момента е нямало синоптици – споделя етнографът Десислава Тихолова.

Русе

В средата на декември в квартал „ Чародейка ” в Русе цъфна сливово дърво. Слънчевото време и високите за сезона температури, които доближиха рекордните за днешния ден плюс 16 градуса, са предиздвикали цветчетата да се отворят. Това е едно от вярванията, съгласно които следва тежка зима.
Десислава Тихолова – етнограф: Или в случай че дъбът дава доста жълъди, се счита, че зимата ще е сурова. Хората, когато нямат различен източник на информация, употребяват естествените, заобикалящите ги източници, т нар. зелени метеоролози, животни метеоролози са много сигурен симптом, че ще настъпят някакви промени във времето, защото те са запазили чистотата на своето битие и не са обременени като нас.
За да разгадаят каква ще е годината, в предишното са разчитали освен на природата, само че са правили и специфични обреди.
Десислава Тихолова, етнограф: На Коледа или на Игнажден, на Сурва, на Васильовден, в другите места на България се прави по друго време, на камината се оставят 12 лукови люспи. Във всяка една от тези люспи се поставя щипка сол. На сутринта след празника се гледат луковите люспи и гадаят по тях кой месец какъв ще бъде, т.е. в случай че солта е суха, месецът ще бъде изсъхнал – през зимата няма да има сняг, през лятото няма да има дъжд.
За разлика от нашите прабаби, споделя Десислава Тихолова, през днешния ден можем да избираме на какво да имаме вяра – на поличбите или на синоптиците и да се радваме на цъфналите дръвчета през декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР