Напрежението в земеделието се усеща все повече. Опасения, че все

...
Напрежението в земеделието се усеща все повече. Опасения, че все
Коментари Харесай

Насажденията с маслодайна роза намаляват, няма работната ръка за беритбата

Напрежението в земеделието се усеща от ден на ден. Опасения, че към момента не е ясно дали ще получат подкрепяне, показаха и розопроизводителите. Браншът се притеснява, че няма да бъде включен в така наречен украинска помощ, която остава годна доникъде на 2024 г.

“Все още не е ясно дали ще бъдем изключени или включени. Надяваме се разсъдъкът да надделее, другояче ще бъде пагубно за бранш “Розопроизводство ”. Миналата година бяхме включени. Но 5 година обратно секторът страда, бяхме наранени от Ковид рецесията, войната в Украйна, спадат земеделските производители, които се занимават с розопроизводство ”, сигнализира заместник-председателят на професионалната Асоциация на розопроизводителите Петър Симеонов пред Bulgaria ON AIR. Той посочи, че секторът е 100% на ярко посредством организиран Закон за розата, отчети, които подават дестилериите към Национален статистически институт и общинските служби за модифицирания розов цвят.

“Държавната помощ ще бъде добре пристигнала за всеки розопроизводител. С всяка година има насаждения, които се изоставят заради липса на работна ръка. При нас средствата са нужни до края на април, режат се, чистят се, торят се градините, идват първите пръскания ”, посочи Симеонов.

Той добави, че от ден на ден розопроизводители изоставят градините си, откакто нямат приходи и насаждения умират в границите на 2-3 години.

“По данни на Национален статистически институт изкупната цена на розовия цвят е 3,82 лева при бране на цвета и всички разноски 2 лева на кг, оттова нататък имаме 1,2 себестойност, едни 50-60 ст. за розопроизводителя са извънредно незадоволителни, с цел да пръска, оре, да приготвя насажденията, да не приказваме за облага ”, сподели розопроизводителят.

Очакванията му са значимият за България бранш да бъде включен в подкрепените от страната браншове, с цел да има бъдеще розопроизводството. Това ще стане ясно до края на седмицата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР