Напрежението в Судан, предизвикано от неспирни протести от страна на

...
Напрежението в Судан, предизвикано от неспирни протести от страна на
Коментари Харесай

Протестиращи в Судан искат оставката на президента Омар ал-Башир

Напрежението в Судан, провокирано от неспирни митинги от страна на суданските жители, нараства. Причината е поисканата оставка на президента Омар ал-Башир и неодобрение към неприятното му ръководство на стопанската система, което докара до покачващите се цени на храните и постоянния дефицит на горива и задгранична валута.

Протестите раздрусаха източноафриканската страна още през декември, като все още стачкуващите не престават да лагеруват, като се опълчват на силите за сигурност.

Хиляди хора провеждат съвещание пред комплекс в столицата Хартум, където президентът има резиденция, предава Би Би Си.

Във вторник силите за сигурност са изстреляли сълзотворен газ към протестиращите и е била открита пукотевица. Според очевидци в събота са убити седем протестиращи.

Министърът на вътрешните работи на страната съобщи в понеделник пред Народното събрание, че 15 протестиращи и 42-ма членове на силите за сигурност са били ранени, а арестуваните са съвсем 2500 души.

В понеделник стачкуващите получиха поддръжка и от опозиционните политици, които се причислиха към тях и желаят да беседват с армията, с цел да доближат до преходно държавно управление.

Каква е повода за митингите?

Протестите против Башир, който ръководи Судан от 1989 година, са в ход от няколко месеца. Протестите в началото бяха провокирани от повишение на разноските за живот, само че стачкуващите в този момент приканват президента да подаде оставка.

Протестиращите желаят въоръжените сили да отдръпват поддръжката си за държавното управление, като представители на протестиращите настояват, че търсят диалози с армията по отношение на основаването на преходно държавно управление.

Омар ел-Дигеир, върховен представител на протестиращите, споделя пред организация Агенция Франс Прес, че групата търси път, " който преследва желанието за революцията ".

На 22 февруари Башир наложи национално изключително състояние, с цел да потуши митингите, откакто първичното унищожаване не съумя да овладее протестиращите.

След влизането в действие на изключителното състояние митингите се лимитират до столицата и града-близнак Омдурман, само че уредниците приканиха за всеобщи манифестации и поход към армията.

В понеделник бе маркирана третата нощ на безспирните митинги, макар напъните на силите за сигурност да разпилян стачкуващите.

Какъв е отговорът?

Докладите за дейностите на силите за сигурност и отговорът на армията до момента са спорни.

Според очевидци в понеделник военни от силите за сигурност са се преместили към стачкуващите и към този момент ги пазят.

Пред Би Би Си един от протестиращите твърди, че членовете на силите за сигурност са употребявали сълзотворен газ и муниции, с цел да разпилян хилядите стачкуващи. Според него в началото военните са били неутрални, само че по-късно са взели ограничения.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани всички страни да " упражняват оптимално въздържаност и да заобикалят насилието ".

Правителствени чиновници признават, че 38 души са починали след започването на размириците, само че групата Human Rights Watch споделя, че броят им е по-голям.

Защо президентът е противоречив?

Правителството на Башир е потърпевшо от обвинявания в нарушение на човешките права.

Той е обект на заповед за арест на Международния углавен съд (МНС) за обвинявания в геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

Съединени американски щати постановиха наказания против страната преди повече от 20 години, обвинявайки столицата Хартум в спонсорирането на терористични групи.

Миналата година цената на суданския паунд падна бързо, до момента в който инфлацията набъбна, което докара до още по-голям напън върху стопанската система на страната. След това държавното управление разгласи, че цената на горивата и хляба ще се увеличи, предизвиквайки митинги.

През февруари пристигна и изключителното състояние.

Последните митинги означават 34-та годишнина от преврата, който смъкна режима на някогашния президент Яафар Нимири.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР