Напрежението в Ереван може да бъде овладяно единствено, ако се

...
Напрежението в Ереван може да бъде овладяно единствено, ако се
Коментари Харесай

Илиян Василев: Русия няма да допусне вариант в Армения, в който да не се отчитат нейните интереси



Напрежението в Ереван може да бъде овладяно само, в случай че се извърши желанието на народа, колкото и да не звучи като цяло конституционно или демократично, т.е. обстановката в Армения доближи онази гореща точка, от което не виждам връщане. Това сподели основният редактор на вестник „ Ереван “ Вартануш Топакбашян в изявление за предаването „ 12+3 “.

Със сигурност народът не желае досегашните ръководещи, беше безапелационна тя и изясни, че арменците не са съгласни с провежданата вътрешна политика в страната: „ Републиканската партия е политическа мощ, която, като се изключи че доста крепко се е окопала, тя държи всички лостове в страната – и властови, и стопански. Нейни хора има на всички места, на основни позиции и аз не виждам по какъв начин тя толкоз елементарно ще се откаже от всичко това, което е съумяла да си извоюва “.

По думите й кандидатурата за министър председател на Никол Пашинян е невероятно да мине при гласоподаване в Народното събрание: „ Пашинян е публицист, който постоянно е бил в съпротива. Той е извънредно добре квалифициран да бъде в съпротива и да води протестни придвижвания, тъй като цялостен живот това е правил “.

Топакбашян изрази мнение, че след митингите опозицията в страната ще ускори позициите си, само че това би трябвало да става законосъобразно.

Журналистът изясни, че след седмица ще има избори: „ Този път мисля, че единствено 1/3 от депутатите би трябвало да повдигнат претендент. Досега беше половината или 2/3 от присъстващите. Сега ще би трябвало единствено 35 депутата да предложат кандидатурата на Пашинян. При тази настройка, тя очевидно отново няма да мине и към този момент тогава би трябвало да се обвяват изключителни парламентарни избори, което е най-правилният път, тъй като той ще покаже дали в Армения има действителна съпротива “.

Бившият дипломат на България в Русия Илиян Василев счита, че разновидностите за процес на събитията не са доста: „ Аз мощно се колебая, че Русия ще допусне вид, в който да не се регистрират нейните ползи. Не виждам и по какъв начин, даже и при промяна на властта, ново управление в Армения може да организира политика, която да не регистрира съветските ползи. Армения е тотално подвластна от Русия “.

Проблемът е, че икономическата обстановка в Армения е толкоз зле, че няма по какъв начин да провокира брожения в страната. Това е страна, който има високи разноски за сигурност. Като се вкара и национализма като наложителен детайл в арменската политика по отношение на спора с Азербайджан и виждате, че  бедността сама се възпроизвежда. Аз не виждам вид, при който Путин да не схване събитията в Армения като опасност “.

Според Василев, Путин знае, че всяка интервенция в спора в Армения, ще утежни в допълнение ситуацията му във външната политика.

Мненията на Вартануш Топакбашян и Илиян Василев чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР