Напрежението с Китай се повиши при сегашното правителство на Тайван

...
Напрежението с Китай се повиши при сегашното правителство на Тайван
Коментари Харесай

Бившият президент: Тайван е пред избор между мира и войната

Напрежението с Китай се увеличи при настоящето държавно управление на Тайван и в бъдеще островът ще би трябвало да избира сред " мира и войната ", сподели през днешния ден някогашният тайвански президент Ма Инцзоу, представен от Ройтерс.

" Нашето държавно управление продължава да води Тайван към заплаха. Бъдещето е избор сред мира и войната ", съобщи Ма пред кореспонденти в Тайван, откакто се завърна от посещаване в Китай, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той е първият някогашен тайвански президент, навестяващ Китай. Откакто победеното държавно управление на Република Китай избяга в Тайван през 1949 година, откакто загуби в гражданската война от комунистите на Мао Цзедун, нито един настоящ тайвански водач не е посещавал Китай.

Ма беше президент от 2008 до 2016 година и ръководеше държавно управление на Националистическата партия (Гоминдан). Партията, която в този момент е в съпротива, е за близки връзки с Китай, който счита острова за своя територия.

Той направи визитата в под напрежение миг, когато Пекин беше ядосан от това, че тайванската президентка Цай Ингвен се срещна тази седмица с ръководителя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти по време на аудиенция в Съединени американски щати.

Управляващата Демократична прогресивна партия на Цай разкритикува пътуването на Ма, само че той сподели, че то е потвърдило, че Тайван и Китай могат да се ангажират въз основа на правилото, че са част от един Китай, въпреки че всеки от тях може да има свое пояснение на това разбиране.

Според някогашния президент Тайван може да споделя " обща политическа основа " с Китай, което да бъде в най-хубавия интерес на тайванците.

Партията на Цай съобщи, че Ма се е трансформирал в " съизвършител " на поддържания от Пекин принцип на " един Китай " и не е употребявал опцията, с цел да отбрани суверенитета на Тайван.

Ма сподели, че ще продължи да работи в частно качество, " с цел да подсигурява, че Тайван има бъдеще на същински мир и сигурност ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР