Напрежението между САЩ и Русия заради струпването на руски войски

...
Напрежението между САЩ и Русия заради струпването на руски войски
Коментари Харесай

САЩ и Русия влязоха в сблъсък на най-високата световна трибуна

Напрежението сред Съединени американски щати и Русия поради скупчването на съветски войски по границата с Украйна се придвижи и в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Русия не съумя да предотврати избраното от нея като " провокативно " съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за скупчването на войските й, което Съединени американски щати и други членки на съвета окачествиха като опасност за интернационалния мир и сигурност.

" Заплахите за експанзия по границата с Украйна са провокативни. Признаването на обстоятелствата на терен от наша страна не е провокативно ", съобщи пред 15-членния съвет непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд.

" Провокацията е от Русия, а не от нас или другите членки на съвета ", сподели тя.

Томас-Грийнфилд упрекна Русия, че е струпала над 100 000 бойци по границата си с Украйна и в Беларус и че " приготвя нападателни дейности против Украйна ". Тя добави, че Вашингтон се е срещнал с доказателства, че Москва има намерение да разположи още 30 000 бойци при започване на февруари.

Руският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че " няма никакво доказателство " Москва да възнамерява военни дейности против Украйна и че Русия поредно е отхвърлила сходни изказвания.

" Нашите западни сътрудници приказват за потребността от понижаване на напрежението. Само че най-много те самите нагнетяват напрежението и риториката и провокират повишаване на напрежението ", сподели Небензя. " Обсъжданията за опасност от война са провокативни сами по себе си. Вие съвсем призовавате за това. Вие желаете тя да се случи. Вие чакате тя да се случи, като че ли желаете вашите думи да се трансфорат в действителност. "

Небензя сподели, че Русия не се опасява да разисква украинския въпрос, само че не схваща повода за съвещанието. По думите му Москва в никакъв случай не е потвърждавала какъв брой войски е разположила.

Обсъждането се концентрира върху това дали скупчването на съветски войски по границата с Украйна е опасност за интернационалния мир и сигурност - с поддържането на които Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е претрупан - и дали обстановката оправдава свикването на обществено съвещание.

 Възможно ли е Западът да замрази Русия Виж още

" Това, от което има незабавна потребност в този момент, е тиха дипломация, а не мегафонна дипломация ", сподели китайският непрекъснат представител Чжан Цзюн.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се е събирал десетки пъти за рецесията в Украйна, откогато през 2014 година Русия анексира Крим. Той не може да предприеме никакви дейности, защото Русия е една от петте му членки, които разполагат с право на несъгласие - другите са Съединени американски щати, Китай, Англия и Франция.

Преди съвещанието Съединени американски щати окачествиха полемиките като опция за Русия да изясни дейностите си. " Не чухме доста ", сподели по-късно Томас-Грийнфилд пред кореспонденти. " Надяваме се те да продължат по пътя на дипломацията. "

 Остра декларация на Русия и възбрана на още представители на Европейски Съюз да влизат в страната Виж още

Съединени американски щати постановиха тематиката макар Русия и Китай: що е това процедурно гласоподаване

Съединени американски щати внесоха на 31 януари за разискване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации въпроса за обстановката към Украйна. Норвегия, която ръководи Съвета за сигурност през януари, удостовери провеждането на съвещанието в 10:00 ч. източноамериканско време (17:00 ч. българско), само че разискването на всеки въпрос може да бъде блокирано от процедурно гласоподаване при започване на съвещанието.

Съединени американски щати желаеха днешното обществено разискване в съвета и се нуждаеха от най-малко девет гласа то да се състои, откакто Русия изиска процедурно гласоподаване. Десет членки на съвета гласоподаваха " за " осъществяване на съвещанието, Русия и Китай - " срещу ", а Индия, Габон и Кения се въздържаха.

Всяка страна членка на Съвета за сигурност може да инициира процедурно гласоподаване. За разискване на даден въпрос е належащо за предлагането да гласоподават минимум девет от 15-те члена на Съвета за сигурност. Така за блокирането на обещано предложение е належащо минимум седем страни членки да гласоподават срещу или да се въздържат. При гласуването по процедурни въпроси никоя страна членка на Съвета няма право на несъгласие.

В сегашния състав на Съвета за сигурност влизат като непрекъснати страни членки - Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати и Франция, а като непостоянни страни членки - Албания, Бразилия, Габон, Гана, Индия, Ирландия, Кения, Мексико, Норвегия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

 Първа реакция на Путин от седмици: Западът не отговори на основните ни опасения Виж още

Какво ли написа в отговора на отговора?

Съединените щати получиха нов писмен отговор от Русия по отношение на рецесията към Украйна, съобщи Франс прес, като се базира на американски представител, който има достъп до кореспонденцията сред двете сили.

" Можем да потвърдим, че получихме писмен отговор от Русия ", съобщи представител на американския Държавен департамент.

" Не мислим, че ще е продуктивно да водим договарянията обществено, тъй че оставяме на Русия грижата да приказва за отговора си, в случай че пожелае. Оставаме напълно ангажирани с разговора за решение на тези въпроси и ще продължи тясно да се консултираме със съдружниците и сътрудниците ни, в това число и с Украйна ", сподели още представителят.

Писменият отговор на Русия на писмен документ, изпратен от Съединени американски щати, бе получен броени часове преди телефонния диалог през днешния ден сред американския държавен секретар Антъни Блинкън и съветския външен министър Сергей Лавров.

 Има ли бъдеще Макроновата Европа: по-силна, по-независима, по-човешка Виж още

Руското писмо е в действителност отговор на отговора, който Съединени американски щати изпратиха предходната седмица на писменото искане на Русия за даване на гаранции от Запада в областта на сигурността.

Втори диалог сред Макрон и Путин за дни

Руският президент Владимир Путин и френският му сътрудник Еманюел Макрон разискаха във втори телефонен диалог за три дни тематиката за Украйна. В изказване съветското президентство се показва, че двамата са обменили отзиви за предложенията на Русия по отношение на желаните от нея гаранции за сигурност. Те са се договорили също да обмислят опцията да се срещнат персонално.

В диалог сред двамата президенти в петък Путин сподели на Макрон, че отговорите на Съединени американски щати и НАТО на съветските оферти не засягат основните безпокойства на Москва. Путин посочи също, че не желае ескалация на обстановката край Украйна.

Според френското президентство двамата водачи гледат благосклонно на напредъка, реализиран при диалозите в така наречен нормандски формат (с присъединяване на Русия, Украйна, Германия и Франция) за споразумяване на спора в Източна Украйна.

 Лондон слага на прицел съветските олигарси на английска земя Виж още

Какво ще реализира Борис Джонсън в Киев

Британският министър председател Борис Джонсън ще посети през днешния ден Украйна като част от дипломатическите старания за попречване на допустима съветска инвазия, съобщи Ройтерс. Джонсън ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

" Призоваваме Русия да направи крачка обратно и да води разговор за намирането на дипломатическо решение и за попречване на по-нататъшно клане. Право на украинците е да дефинират по какъв начин ще бъдат ръководени. Като другар и либерален сътрудник Обединеното кралство ще продължи да се застъпва за суверенитета на Украйна пред тези, които желаят да го унищожат ", посочи Джонсън преди визитата си в Украйна.

Посещението на Борис Джонсън в Украйна е израз на желанието му да нарежда Англия като значим състезател на интернационалната сцена, отбелязва Ройтерс.

Джонсън ще разиска с Володимир Зеленски каква стратегическа помощ може Англия да даде на Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР