Напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов навлезе

...
Напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов навлезе
Коментари Харесай

Напрежение от двете страни на „Дондуков”: Двамата първи мъже влязоха в директен сблъсък

Напрежението сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов навлезе в нова фаза. Двамата първи мъже в страната влязоха в пряк вербален конфликт. След вчерашното издание на „ Питай премиера” по bTV въпросите продължиха, само че ги зададе президентът, а министър председателят не закъсня с отговори.

Вчера пред bTV Борисов уточни, че отговорен за напрежението от двете страни на „ Дондуков” е началникът на на кабинета на президента и добави, че в предишното той работел в телевизия, обвързвана с Пеевски. Това предизвика президента да попита премиера.

„ Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски”, попита Радев.

Отговорът на премиера пристигна няколко часа по-късно.

„ Абсолютно ми е чиста съвестта. Искам да се обърна към президента, в случай че има каквито и да било данни за моя бизнес, тъй като това е безспорна неистина, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го апелирам неотложно да сезира прокуратурата, КОНПИ, която желае институция. Аз настоявам, че такива няма”, безапелационен беше Борисов.

И Делян Пеевски излезе с писмена позиция, че не е бил шеф на началника на кабинета на Радев и не приема името му да се замесва в разногласието сред институциите.

„ Не познавам началника на кабинета на президента Радев - Иво Христов, като същият в никакъв случай не е работил за мен. Не одобрявам замесването на моето име с това на премиера Борисов, по метода, употребен от президента Румен Радев, защото нямам и в никакъв случай не съм имал бизнес-интереси или други обвързаности с премиера”, акцентира депутатът от Движение за права и свободи.

Радев и Борисов се сблъскаха и във връзка с Движение за права и свободи.

„ Г-н Борисов получи коледен подарък с цялостната безрезервна поддръжка от господин Доган. Партията на господин Борисов гласоподава единомислещо импортирания от господин Пеевски закон на КТБ”, акцентира Радев.

Борисов обаче беше безапелационен, че от Движение за права и свободи подарък не му е юридически.

В полето на външната политика също се разминаха за Турция и идната среща на Ердоган с европейските водачи в България.

„ Много е значимо ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет”, акцентира президентът.

Според Борисов обаче зад тези думи „ прозира малко завист”.

Румен Радев изясни корена на напрежението сред двете институции с проблемите на армията, мизерните пенсии и бетонирането на корупцията.

Борисов отговори с това, че не е равноотдалечен от всички партии като президент и отдаде президентската реакция на събитието, че не са купени изтребители.

В днешната замяна на реплики президентът посъветва премиера да не слуша толкоз министрите си и гласове извън що се отнася до документи като Истанбулската спогодба, а министър председателят посъветва президента да не има вяра на рейтинги и социолози.

Днес говорителката на съветското Външно министерство Мария Захарова пък е предложила на българския министър председател да получи поданство и да гласоподава на президентските избори в Русия. Думите ѝ са във връзка на смешка от Борисов, че в света има две неща, които не се избират – родителите и президентът на Русия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР