Напрежението между Индия и Пакистан ескалира. Индия обяви, че е

...
Напрежението между Индия и Пакистан ескалира. Индия обяви, че е
Коментари Харесай

Напрежението ескалира: Нощно нападение по въздух на Индия в Кашмир. Пакистан вдигна изтребители по тревога

Напрежението сред Индия и Пакистан ескалира.
 Отново напрежение и убити в Кашмир  Индия заплашва Пакистан с цялостна изолираност
Индия разгласи, че е направила въздушни удари против бойци в Кашмир на територията на Пакистан. В отговор Пакистан е вдигнал по паника изтребители. Властите в страната твърдят, че са отблъснали нахлулите индийски военновъздушни сили над оспорваната територия на Кашмир. Индия пък бе представена от Българска телеграфна агенция с изказванието, че е унищожила изцяло размирен лагер на групировката " Джаиш-и-Мохамед " и че дейностите ѝ са в отговор на атентата, осъществен на 14 февруари в индийската територия на бившето княжество в Хималаите.

Групировката се бори за отделянето на Кашмир от Индия и присъединението му към Пакистан.

Отношенията сред двете прилежащи страни, които са и две от осемте нуклеарни сили в света (наред със Съединени американски щати, Русия, Англия, Франция, Китай и Северна Корея) се обтегнаха след самоубийствения атентат по-рано този месец. При него бяха убити 41 индийски бойци. Индия упреква Пакистан, че позволява на групировки да работят на територията ѝ и твърди, че страната е изиграла роля в атентата от 14 февруари - обвинявания, които Пакистан отхвърля. Отговорност за него пое " Джаиш-и-Мохамед ".

Днешните въздушни удари са първите, осъществени по граничната линия на разграничената на три област (между Индия, Китай и Пакистан) от войната сред Индия и Пакистан през 1971 година

От индийското Външно министерство обявиха на конференция, че ударите са умъртвили " огромен брой " бойци, в това число техни командири, и че няма цивилни жертви. Пакистан дава друга информация: че няма убити и че индийските изтребители са били принудени бързо да се отдръпват.

Според индийски медии от Индия през нощта против вторник са били изпратени 12 свръхзвукови самолета " Мираж ", които са нанесли удари по лагера на бунтовническата ислямистка формация. Те настояват, че са убити 200 души.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР