Напрежението ескалира с отказа на президента да подпише Указа за

...
Напрежението ескалира с отказа на президента да подпише Указа за
Коментари Харесай

Георги Киряков: Тропането с крак на Радев сплотява партии, иска да контролира службите и да спира реформите

" Напрежението ескалира с отхвърли на президента да подпише Указа за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи ". Това разяснява пред радио политологът Георги Киряков.

По думите му дейностите на президента значат, че той има някакъв политически проект, който цели разтрошаване на обединението на постоянния кабинет и обединението зад него: " Наблюдаваме продължение на тази линия на налагане на личен дневен ред, без да си дава ясна сметка, че по Конституция, той има избрана роля, която не включва борба с болшинство в Народното събрание и борба с Министерски съвет.Много е елементарно на Министерския съвет да изолира личността на основния секретар, да не му дава достъп до безусловно нищо, което се случва в Министерство на вътрешните работи, и по този начин ще се реши тази патова обстановка до интервала, в който президента склони, каквото и да значи това, в границите на комплицираните връзки сред институциите в България, до момента в който склони да одобри напълно разумното предпочитание на сегашния постоянен кабинет да смени основния секретар. Не е мъчно да се преодолее това, явно Министерски съвет не желаят такова развиване и се пробват да водят някакъв градивен разговор с президента.

Румен Радев обаче, е решил да тропа с крайник по някакъв метод, очевидно това е сега настроението му за политиката, да се инати до момента в който не падне кабинета, да го назовем. Само, че той няма да падне по този начин, дейностите на президента още повече сплотяват позициите на обособените партии, на обособените водачи в това болшинство ", сподели още политологът.

Според Георги Киряков казусът не е, че президентът желае да резервира службите, а че желае да резервира своите хора в службите, с цел да може да контролира и управлява обстановката в тази сфера: " Не просто да получава информация. Той желае посредством своите хора да стопира процесите на реформиране на много сфери в България.

Би трябвало, откакто Министерски съвет, откакто вътрешното министерство желае да построи личен екип, на който да се доверява в работата си, президентът просто да одобри този факт. Той би трябвало да одобри това, в името на една доста по-голяма цел, не на персоналните цели на президента, или в персоналните цели на министър-председателя и на водачите на болшинството.

А в името на това, че България сега е в тежка политическа обстановка, в тежка обстановка във връзка със сигурността, не приказваме единствено за мигрантската рецесия, не приказваме и за убийството на Алексей Петров, а приказваме за изцяло чувство, че в България няма ред и няма правдивост. От тази позиция президентът би трябвало да работи много по-конструктивно и да остави Министерски съвет да работи с екип, който сметне за належащо и добре за точно тази обща цел - за сигурност в обществото ", разяснява още Георги Киряков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР