Напрежение в парламента, след като промените в Изборния кодекс влязоха

...
Напрежение в парламента, след като промените в Изборния кодекс влязоха
Коментари Харесай

След часове спорове: Депутатите стигнаха само до името на измененията в Изборния кодекс

Напрежение в Народното събрание, откакто измененията в Изборния кодекс влязоха за разглеждане в пленарната зала. След часове разногласия депутатите стигнаха единствено до името на промените в Изборния кодекс.

4 часа и половина спор по измененията в Изборния кодекс и единствено едно гласоподаване на заглавието на законопроекта. Останалото време мина в процедури и персонални пояснения.



Ето част от репликите в пленарна зала:

" Почнете да четете отчета господин ръководител на комисията. Седнете си на на мястото, когато ви дам думата, тогава. Квесторите въведете ред. Правя ви записка по правилника господин Ананиев ", сподели Йордан Цонев - зам.-председател на Народно събрание.



" Като точка втора да бъде включена актуалната точка 12 от дневния ред и вие сте задължен да подложите тази точка на гласоподаване ", сподели Мирослав Иванов.

" Г-н Иванов, да ви отговоря. Приемането на предлагането на председателстващия за включване на точка втора - Изборният кодекс беше с експлицитното изискване, ИК да бъде точка втора. Народно събрание се произнесе с 2 гласувания и точката беше закрепена като втора ", сподели Йордан Цонев.



" Обратно предложение върша. Г-н ръководител се вижда, че в тази зала от 7 ПГ, 5 се пробват да работят и да преглеждат ИК и всеки да изложи своите причини за другите позиции на петте парламентарни групи. Една към този момент мълчи, а друга тука, която продължава смяната от неприятно към по-лошо, се пробват да саботират работата на Народно събрание ", сподели Мустафа Карадайъ.



След час замяна на реплики и анулирано наказване началото на дебата всъщност беше даден.

" Моля публично да го регистрирате и законопроекта да бъде преименуван на Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс за обезпечаване на надзор върху вота на гласоподавателите от страна на партийните централи ", сподели Николай Денков от ПГ на " Продължаваме промяната ".

ГЕРБ-СДС припомниха и в зала, че са подготвени на отстъпки - измежду тях - да има регион " Чужбина ", да остане Обществения съвет към ЦИК, да има видеонаблюдение и запис на броенето, само че не отстъпват от хартиената бюлетина.



" Още на заглавието би желала да ви уверя, че поръчките от миналата седмица, че ние няма да подкрепим тези си оферти в пленарна зала са в действие ", сподели Десислава Атанасова.

" Бяхте привикани в централата на ГЕРБ, където вашият падишах ви инструктира, че част от вашите оферти могат да бъдат оттеглени ", сподели Радостин Василев.

" Аз падишах нямам и цар нямам. Но доста ме тормози, че вие мислите, че всеки човек може да има падишах ", отговори Десислава Атанасова.



Последва нов спор - хартиени бюлетини или машини.

" Да, много хора не отидоха да гласоподават с оправданието, че няма да се оправят с машините ", сподели Мустафа Карадайъ.

" Има и други разкази - аз не съм отишъл, тъй като знам, че ще ми откраднат гласа и ние тези неща би трябвало да ги измерим ", сподели Божидар Божанов.

" Отправям три въпроса към цяла България, към институциите и към българските жители, някой да излезе да ми каже за какво излиза този надпис на машините " дневникът е фалшифициран " - първи въпрос, само че да ми го изясни експертно ", сподели Корнелия Нинова.



В края на съвещанието Йордан Цонев заключи, че " Продължаваме промяната " са създали над 50 процедури за един ден.

След като одобриха заглавието на следващия ден депутатите би трябвало да преминат към първа точка от измененията на изборните правила.

Още рано сутринта от съдружие " Боец " стачкуваха против хартиената бюлетина пред Народното събрание.

Снимки: Десислава Кулелиева

ВСИЧКО ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА ЧЕТЕТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР