Напрежение сред лекари и фармацевтите заради връщането на електронните рецепти

...
Напрежение сред лекари и фармацевтите заради връщането на електронните рецепти
Коментари Харесай

Връщат е-рецептите от 1 април: Ще има ли отново напрежение?

Напрежение измежду лекари и фармацевтите поради връщането на електронните предписания за антибиотици от 1 април.

Опасенията са, че доста хора могат да останат без предписаното им лекуване или да бъдат принудени да обикалят аптеките, с цел да го получат.

Решението за това ще остане в действие до 1 април 2024 година

На 1 април изтича интервалът, в който важат и хартиени, и електронни предписания за антибиотиците. След това ще останат единствено електронните предписания.

„ Проблемът идва от това, че всяко едно лекарство има избран код и когато го запишем, в случай че го няма в аптеката, фармацевтите не дават друго “, изяснява общопрактикуващият доктор доктор Венелин Стаменов.

Спешните медици ще могат да ги издават на хартия

От Български фармацевтичен съюз споделят, че към този момент е допустимо в аптеката да се прави така наречен „ еквивалентна подмяна “, т.е. да дадат същото комерсиално название, в същото количество, само че в друга разфасовка.

В отдалечените региони, поради неналичието на интернет, лекарите не престават да се тормозят по какъв начин ще издават електронните предписания.

Новината пристигна след среща на съсловните организации на лекари и на фармацевти със здравния министър и премиера

„ Ако имам интернет на мобилния си телефон изписвам лекарството посредством мобилното приложение, което е много мъчно и тромаво “, твърди доктор Стаменов.

Решение към този момент има – лекарите могат да предписват електронни предписания през мобилното приложение даже и да нямат интернет. В тези случаи рецептата се резервира локално на мобилното устройство на медика и когато връзката с интернет се възвърне, тя се изпраща към здравната система.

Изписаната рецепта незабавно попада в електронното досие на пациента и по този начин може да бъде изпълнена от всяка една аптека в страната.

Той сподели, че в случай че две седмици няма сигнали за липса на инсулин, то заповедта за възбрана на износа ще бъде анулирана

„ Има известна разлика сред това, което лекарите имат като информация в техните стратегии и това, което действително го има на пазара в аптеките. Би било добре да разрешават и заменяне, защото от време на време антибиотикът на дадена компания го няма, само че пък го има на друга компания “, изяснява фармацевтът Ирина Георгиева.

Този месец здравното министерство е имало среща със съсловните организации за прецизиране на системата. Поредно отсрочване няма да има, безапелационни бяха преди дни от ведомството.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР