Напрежение се разрази в последните дни в септеврийското село Семчиново

...
Напрежение се разрази в последните дни в септеврийското село Семчиново
Коментари Харесай

Смут в Семчиново: Испания пуснала задържания за сводничество кмет

Напрежение се развихри в последните дни в септеврийското село Семчиново след слух, че задържаният през лятото кмет Пламен Темелков е пуснат на независимост от испанските управляващи. Нещо повече – чака се в понеделник да се яви на работното си място и да заеме поста си.

Жителите отново са разграничени на два лагера, както и при встъпването в служба на Темелков. Тогава той бе посрещнат с митинги и жива верига от една страна, само че и с аплодисменти от друга.

Сега обстановката е идентична. И от двата лагера удостоверяват новината, в началото публикувана от брачната половинка на кмета Даниела, която уверено твърди, че мъжът й незабавно връща функционалностите си на локален властник. Негови съперници пък са решени да окажат опозиция и към този момент се приготвят за това.

Семчиновци настояват, че Темелков е с изменена мярка  - от непрекъснато задържане под стража в парична гаранция, като се базират на испански медии. В тях пък известия по този мотив били видяни от български емигранти, само че досега никой в България не е виждал цитираните изявления.

Темелков беше арестуван през юни, дружно с общо още 8 мъже с европейски заповеди за арест, като на всички са повдигнати по три обвинявания – присъединяване в проведена незаконна тайфа, трафик на хора и склоняване към проституция. Разследването е водено от управляващите в курортния град Марбея, Испания. Малко по-късно групата беше екстрадирана със особено обезпечен за задачата аероплан, като Министерство на вътрешните работи шумно оповести това събитие, илюстрирано богато със фотоси и даже видео. От този миг и министерството, и прокуратурата мълчат по въпроса с обяснението, че след експулсирането не е в юрисдикцията им. Съдебният развой би трябвало да е почнал на 10 септември, също в Марбея. Загадка остава за какво тъкмо той е пуснат с по-лека мярка, откакто е апетитен от проверяващите за един от водачите на незаконната група.

Междувременно поданици на Семчиново подадоха искане до ЦИК за лишаване пълномощията на кмета и назначение на различен, който да може да извършва отговорностите си. След първото си съвещание на 7 септември ОИК-Септември отхвърли предварително преустановяване с претекста, че Темелков е в законно полагащия му се заплатен годишен отпуск от 44 дни, до 23 август, и не е минал месец на неоснователно неявяване. Във второто пък се появи негова молба за неплатен отпуск от 24 август до 6 октомври, още веднъж постоянно резолирана от Община Септември и още веднъж последва отвод от ОИК. Точно на 6 октомври пък в общината в Септември се явил чужд юрист, който подал болничен лист на Темелков.

Изненадващо по предписание на ЦИК и спуснати оттова методически инструкции обаче бе извършено трето съвещание на 13 октомври, провокирано от втори сигнал на семчиновци. Пълномощията на кмета бяха прекъснати, като претекстовете бяха една към едно с тези на Върховния административен съд по делото против кмета на село Галиче Ценко Чоков.

Дилемата в този момент е може ли да встъпи още веднъж в служба Темелков. Последното решение на ОИК-Септември беше обжалвано както от него, по този начин и от противниковия лагер. Оттам считат, че то е напълно в негова изгода, защото в текста е посочено, че влиза в действие незабавно, а не са му поискани писмени пояснения и даже не е известен, каквито са законовите условия. Предстои разглеждане на проблема от Административния съд в Пазарджик, първото съвещание е планувано за вторник от 9,30 часа. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР