Напрежение и прехвърчане на искри в община Царево по Южното

...
Напрежение и прехвърчане на искри в община Царево по Южното
Коментари Харесай

Всички незаконни къмпинги, като Арапя и Якото селище , 20 на брой, ги чака среща с багера: Кметът на Царево Инж. Лапчев

Напрежение и прехвърчане на искри в община Царево по Южното Черноморие поради унищожаване на противозаконни къмпинги измежду които и този в местността позната на мнозина, като Арапя.

Защо локалната власт предприе тези крайни ограничения тъкмо в този момент, в разгара на сезона и какъв брой постройки би трябвало да бъдат съборени?

Припомняме, че от началото на сезона в община Царево започнаха акции по унищожаване на два къмпинга. Единият Якото населено място, а другият Арапя.

Багери съпоставиха със земята едно от местата за свободно къмпингуване, а другото е в развой на срутване. Десетки постройки са сринати със земята и се извозват към сметището с камиони.

" Аз запитвам до по кое време? Реалните действия по премахване на такива места са в два къмпинга. Това са къмпинги в които се развива активност, в частни парцели или са налазили общински и държавни земи. Това безсрамие продължава повече от 15 години. И не е диво къмпингуване - би трябвало да разгранича нещата. Това е неточно и извънредно нелегално деяние и аз запитвам отново - до по кое време ще не престават някои хора да си мислят, че стоят над закона ", съобщи пред наш кореспондент инженер Лапчев, кмет на Царево.

Той изясни, че на това място Арапя има повече от 30 каравани, които заплащат сред 1000 и 2000 лв., което жестоко прави към 100 000 лв. на година, само че тези пари не влизат в послание, в легалната стопанска система на страната, а в сивия бранш. Върху тази облага, тези, които държат къмпингите нелегално не заплащат никакъв налог върху облагата.

" Тези хора прибират по 100 000 лв., че и повече, лежешком на гърба на общината ", сподели още Лапчев.

Според калкулации направени от общинската администрация, единствено в един от парцелите на къмпинг Арапя, тъй като там фактически има най-малко двайсе парцела, които ще ги следва същата орис, се генерират сред 15 000 и 20 000 лв., които са нужни за изчистване на отпадъците на почиващите там.

Инженер Лапчев е уверен, че няма по какъв начин да се случи да се почистват тези терени за сметка на жителите на града, както се е случвало с години до този миг.

Лапчев е засегнат от наглостта на частниците, които са основали противозаконни къмпинги, а в това време лежат на гърба и на общината, освен това криейки средства от страната.

" Чувам, че някои си разрешават да разясняват решенията ми с извадки от чалга песничката – за милиони няма закони за кокошка няма амнистия. На тях ще дава отговор, че тук не става въпрос за кокошка, а за милиони. Само 100 хиляди лв. се генерират от един парцел. А те са двадесет. Представете си за каква огромна златна кокошка става дума ", съобщи кметът на Царево.

Градоначалникът на Царево е безапелационен, че закриват голяма яма нанасяща вреди на страната и работеща дълги години за персонални ползи и в интерес на сивата стопанска система. Той напомни, че казусът с Арапя е един от многото, като даде за образец Якото място, Под къмпинг Юг, Корал, Делфин, Силистар и други места от където се печелят големи финанси, само че вместо да идват доходи и към страната, те потъват в сивия бранш.

Стана ясно, че за 70 километра в община Царево безчет терени са окупирани от нахални бизнесмени построили нерегламентирани къмпинги и точейки пари от страната.

Друг голям проблем съгласно градоначалника на Царево е, че структурите в тези противозаконни селища са извънредно самоделни и не подлежат на никакъв надзор. Той даде образец, по какъв начин единствено преди година в сходна структура, само че в столицата, ток удари дете и го умъртви на място, заради обстоятелството, че сходни здания нямат осъществени инспекции и не са сертифицирани от способените институции.

Инженер Лапчев беше повече от безапелационен, че общината ще събори и ще продължи да събаря сходни обекти.

Той изрази своето отвращение, че притежателите, които се оплаквали, че били построили слънцезащитни структури и се правили на фенове на природата в реалност са построили печалбарски вид селища оборудвани с перални машини, сушилни и всевъзможен тип домакинска техника, което било показателно, че това не е свободно, диво къмпиране, а в противен случай -живо замърсяване на екологичната среда.

" На тези места няма построени канализации. Нали се сещате, къде отиват тези мръсни води. И всичко това се репликира в едно прелестно говорене, че това били хора, които обичали природата. Прекрасно би звучало, в случай че съблюдаваха закона, само че не е по този начин ", уверен е Лапчев.

Кметът обясни, че има един единствен метод за осъществяване на къмпингуване и той е обвързван със съблюдаване закона за морското крайбрежие. В противоположен случай се образували гета.

Относно въпросът, за какво тъкмо в разгара на летния сезон се правят такива действия по срутване, Лапчев отсече: " Хората бяха осведомени още предходната година, бяха им разлепени предупреждения и копия на заповедите. Тогава отново мрънкаха, че е в интервал на сезона, а ние постъпихме благоразумно и им дадохме задатък. Тогава избягаха и заключиха караваните си. Не трябваше да им вършим този жест и тази година към този момент пристъпихме към дейности ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР