Напрегнатите и трудни преговори продължават в Съвета за сигурност на

...
Напрегнатите и трудни преговори продължават в Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Анализ: Може ли следващото гласуване в ООН да спре войната на Израел срещу Газа?

Напрегнатите и сложни договаряния не престават в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в опит да се излезе от задънената улица, осакатяваща най-мощния орган за взимане на решения в света – като гибел и обезсърчение вали върху Газа.

Ал Джазира научи, че посланикът на Малта в Организация на обединените нации, Ванеса Фрейзър, е популяризирала нова резолюция измежду членовете на Съвета за разглеждане и вероятно гласоподаване, надявайки се най-сетне да одобри резолюция за войната против Газа, след поредност от несполучливи старания за предишния месец.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Призиви от обсадената болница ал-Шифа в Газа Саудитска Арабия да бъде хазаин на арабско-ислямска среща на върха „ сливане на напъните “ за Газа Американски медии за Израел-Газа: Какво липсва? Абу Сахер ал-Магари: Човекът, който покрива мъртвите в Газа завършек на списъка

Малта е един от 10-те определени членове на Съвета и дава отговор за децата във въоръжени спорове от 2022 година насам. Тази позиция дава опция на Малта да играе водеща роля в напъните на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за отбрана на децата в зони на спор. Дипломатически източници споделиха на Ал Джазира, че тази нова резолюция се изготвя с акцент върху децата с вярата, че всичките 15 членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации могат да се спогодят по отношение на отбраната на децата в продължаващия спор.

В петък Адел Ходр, районен шеф на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка, сподели: „ Правото на децата на живот и здраве е отказано. “ Агенцията на Организация на обединените нации продължи, като предизвести, че животът на един милион деца в обсадения анклав „ виси на косъм “, защото детските здравни служби съвсем се сринаха в Ивицата Газа.

Има възобновена вяра, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации най-сетне ще отговори на войната в Газа, освен тъй като имаше нови опити да се откри компромисен език, който да се хареса на всички негови членове, в това число Съединените щати, само че и тъй като имаше смяна в позицията на самите Съединени американски щати. Президентът Джо Байдън прикани за филантропична пауза във войната на Израел за първи път на 2 ноември.

Съединени американски щати споделят, че интензивно се ангажират с определените членове – Албания, Бразилия, Еквадор, Габон, Гана, Япония, Малта, Мозамбик, Швейцария и ОАЕ. Това е значимо, тъй като правото му на несъгласие е една от аргументите няколко от предходните резолюции на Съвета да се провалят след експлоадирането на насилието на 7 октомври.

Но, както постоянно, в Съвета има доста разногласия по отношение на точния език на резолюцията. Русия и Китай постановиха несъгласие на резолюция на Съединени американски щати, призоваваща за „ филантропична пауза “, фраза, която допуска, че тя ще бъде условна и лимитирана във времето. Повечето от останалите членове на Съвета желаят резолюцията да включва думата „ преустановяване на огъня “. Изборът на една-единствена дума в резолюцията – пауза или преустановяване на огъня – значи задънена улица във висшия орган на Организация на обединените нации, акредитиран с поддържането на интернационалния мир и сигурност.

С малтийската резолюция, споделиха източници пред Ал Джазира, основен въпрос, който може да се появи за спор, е продължителността на паузите в борбите. Хуманитарни групи и даже държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен обявиха, че четиричасовите паузи, на които Израел се е съгласил, сега не са задоволителни, с цел да облекчат доста филантропичните премеждия. Не е ясно обаче дали Съединени американски щати ще се съгласят на паузи, които не престават няколко дни поред.

Все отново едно нещо се промени от предходните резолюции. Общото заседание на Организация на обединените нации – което съставлява всички държави-членки на Организация на обединените нации – изрази ясното си мнение, призовавайки за филантропично помирение, което беше признато на 27 октомври със 120 гласа от 193 членове. Такава резолюция не е обвързваща, само че има морална тежест като температурна инспекция на настроението на света.

Защо Организация на обединените нации не съумя да се споразумее за преустановяване на огъня в Газа?

Предишните проекторезолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващи за преустановяване на огъня в Газа, се провалиха. Две резолюции, направени от Русия, не получиха задоволително гласове, като Съединени американски щати бяха измежду страните, които гласоподаваха срещу тях. Въпреки че резолюция, препоръчана от Бразилия, получи 12 гласа от 15-те държави-членки, Съединени американски щати постановиха несъгласие на плана. И Русия и Китай постановиха несъгласие на резолюция, направена от Съединени американски щати.

Въпреки че петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации – Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединени американски щати – имат пълномощието да постановат несъгласие на всяка резолюция, която не харесват, това остава много рядко. Съединени американски щати и Русия са двете страни, които са упражнявали най-вече правото си на несъгласие в предишното. През последните години Съединени американски щати използваха най-много правото си на несъгласие, с цел да защитят своя съдружник Израел.

Това не постоянно е било по този начин. Преди 70-те години на предишния век Съединени американски щати постоянно позволяваха да се одобряват резолюции, които Израел не харесваше.

През 1956 година той гласоподава с други членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да подлага на критика Израел за военна интервенция в Газа през миналата година. По това време Египет управлява Газа.

Ще извърши ли Израел, в случай че резолюцията бъде призната?

Съвсем неотдавна, на 23 декември 2016 година, през последните дни на администрацията на Барак Обама, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри Резолюция 2334.

Тази резолюция удостоверява, че израелските селища в окупираната Палестина, в това число Източен Йерусалим, „ нямат правна годност, което съставлява жестоко нарушаване на интернационалното право “. Той добави, че селищата са съществена спънка пред визията за решение за две страни. Имаше забележителен напън от страна на Израел и в границите на Съединени американски щати администрацията на Обама да наложи несъгласие, само че в последна сметка те се въздържаха. Решението беше признато с 14 гласа.

Въпреки че резолюцията на Съвета, която също приканва за незабавни стъпки за попречване на насилието против цивилни, е „ обвързващо интернационално право “, тя беше пренебрегната от Израел.

Какво се случва, в случай че страна се опълчи на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации?

Ако резолюцията бъде нарушена, идната стъпка е Съветът да предприеме наказателни дейности. Това ще бъде направено в следваща резолюция, която адресира нарушаването и приканва за деяние.

Организация на обединените нации е подхванала дейности в предишното, като е глобила страни, които са нарушили разпоредбите. През последните години обаче имаше отпор от страна на непрекъснатите членове Русия и Китай, които не са склонни Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да одобри нови наказания.

Съгласно Хартата на Организация на обединените нации Съветът може да отиде даже по-далеч и да подреди позволение за интернационалните сили. Забележителен образец за това беше през 1991 година, когато беше основан боен съюз, управителен от Съединени американски щати, с цел да се обърне нахлуването в Кувейт от иракския водач Саддам Хюсеин.

Проблемът се крие във всяко евентуално следващо решение. На процедура няма условия, при които администрацията на Байдън би подкрепила наказателна резолюция, която би подхванала насилствени дейности против Израел.

В момента има противоположни старания от администрацията на Съединени американски щати да се опита да накара Израел да ограничи военните си интервенции и да спре да убива цивилни. Но те не работят.

В момента Израел въобще не наподобява угрижен за отговорността според интернационалното право. Израел и Съединени американски щати не са подписали Римския статут, който основава Международния углавен съд (МНС).

Съдът даде да се разбере, че има пълномощия във връзка с закононарушенията, осъществени в спора в Газа. Нарушенията на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и нарушаванията на интернационалното филантропично право, като да вземем за пример ориентиране към лечебни заведения и безсистемно бомбардиране на цивилни, могат да бъдат част от безапелационен случай.

Но даже и МНС да предприеме дейности, няма метод израелският министър председател Бенямин Нетаняху да се съобщи непринудено в ареста в Хага. По същия метод не сме виждали съветския президент Владимир Путин да се предлага на съдиите от МНС, когато през март МНС издаде против него заповед за арест за военни закононарушения.

Всичко това не значи, че събитията няма да се трансформират в даден миг. И в случай че нарушите интернационалното право, няма отминалост за военни закононарушения. МНС и обособена интернационална самостоятелна анкетна комисия, основана от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида през 2021 година, събират доказателства за сегашния спор. Това ще остане в протокола, с цел да го види светът.

Какво направи Организация на обединените нации до момента?

Ако се върнем в историята, Организация на обединените нации сътвори мироопазващи сили за справяне с проблеми, свързани с Израел. Това включва Силите за изключителни обстановки на Организация на обединените нации (UNEF), които разположиха интернационалните мироопазващи сили на границата сред Египет и Израел през 1956 година

Две други задачи към момента работят до ден сегашен. Силите на Организация на обединените нации за наблюдаване на разединяването (UNDOF) са основани през 1974 година след контрактуваното отцепване на израелските и сирийските сили в Голанските възвишения. През 1978 година бяха образувани Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (UNIFIL), с цел да удостовери изтеглянето на Израел от Ливан и да възвърне интернационалния мир и сигурност.

Тези сили имат мандат да рапортуват за всевъзможни нарушавания, да следят обстановката и да обезпечават успокояващо наличие.

И въпреки всичко има граници на това, което тези сили могат да реализират посредством определяне на мир. В момента няма успокоение на фронтовата линия сред Ливан и Израел, известна като Синята линия, с най-тежките конфликти от години сред Хизбула и израелските сили. Ситуацията на Голанските възвишения също беше доста напрегната отдавна, в това число по време на сирийската война.

Но всичко това има значение единствено в случай че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации може първо да реализира единодушие по резолюция. Предстои да бъде тестван още веднъж.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР