Напредък в преговорите със Северна Македония, обяви министър- председателят Кирил

...
Напредък в преговорите със Северна Македония, обяви министър- председателят Кирил
Коментари Харесай

На срещата на балканските членки на НАТО: Петко обяви напредък в преговорите със С. Македония


Напредък в договарянията със Северна Македония, разгласи министър- ръководителят Кирил Петков на срещата, инициирана от него на страните от НАТО в Югоизточна Европа.

Лидерите оповестиха взаимни дейности в енергетиката. Съществуващите тръбопроводи би трябвало да проработят в посока юг-север, с цел да могат балканските страни да получават полутечен газ от Гърция и Турция през България до Румъния като проектът е горивото да доближи и до Северна Македония, която към този момент е подписала контракт с Гърция.

" Мечтата ми е да имаме координирани Балкани на всички тематики. При икономическо обединяване може да се превърнем в най-бързо развиващия се район ", разяснява министър председателят.

Премиер-министрите се схванаха и да си оказват помощ в продоволствена рецесия в случай че една страна има ресурси от избрани храни, а друга изпитва дефицит.

" Повишението на цените на храните е най-голямото от Втората международна война ", съобщи македонският министър председател Димитър Ковачевски.

Лидерите оповестиха, че работят и за транспортна и инфраструктурна съгласуваност.

" Имаме проблем със свързаността. Ако не осигурим нужните връзки, нашият район ще бъде друг от Европа, а ние не го желаеме ", разяснява министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич.

Четирите балкански страни ще си сътрудничат в битката с прането на пари.

" Местната корупция в доста случаи е инструмент, който се употребява от Руската федерация за въздействие в района ", съобщи Петков.

" Трябват ни по-сериозни дейности за отбрана на инфраструктурата и общността. Русия има зловредно въздействие в региона. Трябва да противодействаме на подправените вести, да засилим комерсиалното съдействие ", сподели министър председателят на Румъния Николае Чука.

Премиерът Петков разгласи, че е оптимист за отпадането на ветото върху договарянията за европейско участие на Скопие, тъй като има прогрес и в договарянията на историческата комисия.

" При сегашната рецесия с войната в Украйна Западните Балкани би трябвало да поемат пътя към присъединение към Европейски Съюз за Северна Македония и Албания. Оптимист съм за целия развой и за всичко което бяхме предначертали с Димитър ", сподели Петков.

Форматът на съгласуване сред балканските страни ще продължи със срещи на земеделските, енергийните и транспортните министри.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР