Направили сте своето проучване и сте решили, че искате да

...
Направили сте своето проучване и сте решили, че искате да
Коментари Харесай

Как да подготвите себе си и бебето за успешно кърмене

Направили сте своето изследване и сте решили, че желаете да кърмите бебето си? Страхотно! И в този момент какво? Следващата стъпка не постоянно е ясна. 

Най-общо казано има два вида дами. Едните прочитат купища книги и публикации по тематиката, а другите са уверени, че ще се оправят, защото кърменето е натурален развой. 

Според консултантите по кърмене, най-правилният метод е да вземете по малко и от двете тактики. Независимо дали сте майка за първи път, или родител с опит, подгответе се за сполучливо кърмене, като предприемете следните стъпки, преди бебето да се появи:

1. Научете главните на

Макар че кърменето не е просвета, добре е да знаете главните неща. Най-добрият метод да получите тези познания, е да се запишете на курс за родители. Ако имате опцията да посещавате сходен курс дружно с колегата си, още по-добре. Ще ви обяснят по какъв начин би трябвало да се случва кърменето, кои са най-често срещаните неточности, ще получите потребни препоръки и насоки. Дори да смятате, че опитът на приятелките ви е задоволителен, имайте поради, че препоръките от експерти са доста по-полезни. 

2. Говорете с колегата си по отношение на кърменето

Работата в екип е извънредно скъпа в родителството. След като минете курса, седнете и поговорете с колегата си за вашите цели за кърменето и логистика на хранене. Помислете по какъв начин ще се справяте с нощните хранения, по кое време ще въведете шишето, по кое време вашият сътрудник се връща на работа, кой ще мие шишетата/частите на помпата, кой ще подготвя храна и по какъв начин и двамата ще намерите време за отмора.

Едно от най-големите провокации на родителството е оправянето с лишаването от сън. Често хората са сюрпризирани от това какъв брой време се отделя за храненето на бебето. Създаването на проект авансово, който включва вашите цели, ще направи първите седмици от живота ви с новородено доста по-спокойни.

 2377460

3. Купете най-важните неща

Истината е, че не са ви нужни доста неща, с цел да съумеете да кърмите бебето си. Има някои съществени неща, които би трябвало да имате подръка и е добре да си ги набавите още преди раждането на бебето. 

Най-важното нещо, което би трябвало да закупите е хубава електрическа помпа за кърма. Задължително я вземете преди раждането, с цел да можете да я почисите добре и да се научите да работите с нея. Ще ви бъдат нужни също пликчета за кърма, силиконови зърна, шишета, възглавница за кърмене, както и крем за разранени зърна. 

Ако би трябвало да обобщим, нещата, без които не можете, са помпата, пликчетата за кърма и крема за зърна. Останалите артикули просто ще ви олеснят, само че не са изцяло наложителни. 

4. Потърсете хора, с които да споделяте

Когато човек минава през сложен интервал, какъвто може да бъде кърменето, добре е да има хора, с които да споделят. Препоръчително е това да са хора, които имат сходни проблеми или към този момент са минали през същото. 

Добра концепция е да се присъедините към разнообразни групи за родители в обществените мрежи и оналайн пространството, както и да споделяте с други майки, които ще ви дадат скъпи и практични препоръки, свързани с кърменето. 

 2377459

5. Потърсете съветник по кърмене

Вероятно към този момент сте събрали своя екип: акушер-гинеколог, педиатър, може би даже цеви. Другият значим експерт, който е добре да откриете, е съветник по кърмене. Проучванията демонстрират, че майките, които употребяват услугите на съветник по кърмене, съумяват да кърмят децата си много по-дълго. 

Преди раждането на бебето, вашият съветник по кърмене ще снеме здравна история, ще обсъдите вашите цели за кърмене, ще отговори на вашите въпроси по отношение на кърменето, ще прегледа нещата, които към този момент сте закупили, ще ви посъветва какво още ви е належащо и ще съставите проект. 

След като бебето се роди, добре е да извършите още една консултация. След това консултантът по кърмене ще бъде незаместим асистент и консултант чак до отбиването на детето. 

6. Насладете се оптимално на този интервал

Не забравяйте да отделите време, с цел да се отпуснете и да се погрижите за себе си, преди бебето да се появи. Кърменето може да върви безпрепятствено, когато бебето се появи. Може също да се сблъскате с провокации, само че не забравяйте, че сте създали всичко допустимо. 

Ако съумеете да кърмите детето, наслаждавайте се на всяка секунда. Това е едно от най-вълшебните неща, свързани с майчинството. 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР