Направихме анализа като част от международен проект, подпомогнат от Държавния

...
Направихме анализа като част от международен проект, подпомогнат от Държавния
Коментари Харесай

Биляна Гяурова: Корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери


„ Направихме разбора като част от интернационален план, подкрепят от Държавния департамент на Съединени американски щати за това по какъв начин се харчат средствата свързани с Covid в опазването на здравето “, сподели пред БНР Биляна Гяурова, ръководител на УС на Българския институт за правни начинания по отношение на разбор на корупционните опасности при битката с пандемията.

„ Международни институции от предходната година до момента афишират, че обичайно корупцията в опазването на здравето е в едни от най-високите размери. За 2019 година 500 милиарда $ годишно е била корупцията  в опазването на здравето, а можем да си представим с цялата пандемична конюнктура какъв брой се усилиха рисковите фактори “, уточни в " Преди всички " още Гяурова.

" В българското опазване на здравето корупционен риск се крие измежду органите, които се борят с корупцията във всевъзможните национални органи и щабове, които трябваше да се оправят с рецесията. По отношение на лечебните заведения откриваме забавни практики като да вземем за пример повишение на броя на лекуваните по време на пандемията по клиничните пътеки за оперативно лекуване на изгарянията ", заяви Биляна Гяурова.

" Поискахме по Закона за достъп до информацията данни за даренията към лечебните заведения , само че от огромна болница като " Пирогов " даже отговор не получихме по заявката. Тази информация за даренията къде са отишли я има налична, само че ние не знаем вътре в самата болница по какъв начин те са били изхарчени ? ", съобщи специалистът.

По тематиката за над български жители по закона Магнитски Гяурова разяснява, че от това не следва, че в България би трябвало да се направи следствие по случая:

„ Законът Магнитски има трансгранично деяние и преди да попаднат лица в този лист, е направено едно доста съществено следствие в Съединени американски щати от техните служби, а общественото обявяване на такива лица се реализира единствено тогава, когато има доста висока степен от застрашаване на американските ползи, какъвто е казусът.

За мен е належащо в този момент да има някакво изказване от прокуратурата , тя би могла да се самосезира, само че първо би трябвало да излезе със мнение “, счита още Гяурова.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР