Направих Лили звезда, създадох и Богдана Карадочева. Няма как да

...
Направих Лили звезда, създадох и Богдана Карадочева. Няма как да
Коментари Харесай

Проговори музикантът, направил Лили Иванова звезда

" Направих Лили звезда, сътворих и Богдана Карадочева. Няма по какъв начин да не ги обичам още, само че като другари, предишното няма по какъв начин да ми лишават ".

Думите са на една от живите митове на българската занимателна музика от средата на предишния век - композиторът Здравко Радоев. Пианистът, основал няколко групи и работил с най-големите родни звезди, въпреки и в преклонна възраст, наподобява впечатляващо добре, работи с компютър, употребява скайп, има профил във Facebook, в който постоянно пуска за приятелите си клипове на безконечни песни, вписали се в историята на международната известна музика. Инак към този момент го кара по-кротко. Само преди дни се зарадва на следващия концерт на примата Лили Иванова, която изпълни Народния спектакъл с най-новите си песни.

Известно е, че първата музикантска обич на Лили Иванова е Здравко Радоев. Преди животът да го срещне с примата на родната сцена, музикантът се е завърнал от турне в Румъния с Леа Иванова. От Концертна дирекция му оферират да направи оркестър за ново турне с млади реализатори.

" Тогавашната координаторка в дирекцията - Лидия Станчева, се беше наела да стартира никому незнайната до тогава Лили и ми я изпрати дружно с Грета Ганчева на прослушване. Направо щях да падна от пианото, когато Лили изпя една лирична ария, която била чула от радиото и я кръстила " Тъжната ария на мексиканеца ".

Всъщност това беше станалото по-сетне емблематично парче от нейния репертоар - " Камино ", връща се обратно в годините Здравко Радоев. Разбрал, че преди този момент Лили е пътувала с Емил Димитров и неговия импресарио и текстописец Васил Андреев, се обажда на Васко, с цел да изрази възхищението си от Лили.

" Казах му каква страхотна певица съм чул, а той ми споделя: " Я го зарежи това селянче, бе! То не може да пее, не знае къде да влезе, къде да излезе. Ние му даваме да продава билети на концертите...Същото ми сподели и Делчо Делчев, саксофонист в оркестъра на Вили Казасян - споделя Радоев. Тъкмо това ме окуражи да стартира да работя с Лили. Всъщност истината е, че тогава й липсваше възприятие за суинг, само че в този момент от дълго време не е по този начин ", счита композиторът.

В хода на взаимната работа сред Лили и Здравко се заформя лав стори. " Нейната заложба ме накара да се откажа от турнетата с Леа Иванова, тя беше преди малко завършила в Румъния и отпътува за " Фридрихщат Палас ". Постепенно се сближихме с Лили, любовта пристигна по-късно, само че тя след това се омъжи за Иван Пеев.

Едва ли не аз самият предизвиках възприятията й към него, по тази причина бях отчаян, че Иван й предложи брак. Нещо, което аз не направих, тъй като смятах, че на този стадий по-важна е музиката и кариерата. Между другото, Иван беше влюбен в Лиана Антонова, която обаче беше женена за различен музикант и не му се отвори парашутът. Лили отпътува на турне с Ванко в Белград и по-късно ми сервираха новината, че ще се женят. "

Здравко Радоев и Лили Иванова още веднъж работят дружно, откакто примата към този момент се е омъжила за идващия си брачен партньор - Янчо Таков.

" По това време имахме един полковник от Управление безопасност и охрана (Пето управление н, който се грижеше за всичко - хотели, заведения за хранене, зали. Само тъй като е снаха на Пеко Таков ", споделя Здравко. И до ден сегашен той е уверен, че Лили е най-силна в баладите и по тази причина след години се гневи, че се поддава на давленията на всякакви китаристи да трансформира стила си на пеене. " Мисля, че направи неточност, която не прилягаше нито на годините, нито на престижа. Безсмислено беше да се мъчи да пее рокендрол и други нелепости под въздействието на Асен Гаргов, Личо Стоунса, Иван Лечев ", безапелационен е Здравко.

Пробив на родна сцена Лили прави с едно взаимно турне с шведската група " Северните тигри ".

" Леа Иванова им беше уредила турне в България. Ние, моят оркестър и Лили, бяхме подгряваща група. Но в София, откакто свириха шведите, публиката стартира да скандира името й, но тя си беше тръгнала. Така Лили стана звезда за една нощ и от този момент българските композитори стартират да се надпреварват да й оферират свои песни - Ангел Заберски, Тончо Русев, Йосиф Цанков. Най-силното качество на Лили беше гласът й, а след това - упоритостта да бъде постоянно на върха ", безапелационен е Здравко Радоев.

След раздялата с Лили музикантът се дами за Богдана Карадочева. Живеят дружно към две години и половина, напомня " България Днес ".

" И нея я направих звезда. Нещо повече, когато се запознахме, тя и фамилията й живееха на един таван. Със заеми съумях да купя един апартамент, в който тя живееше допреди няколко години със Стефан Димитров, макар че е огромна реститутка. Този апартамент на " Витошка " бе 130 квадрата, само че тя към този момент го продаде.

Когато го взех, Богдана беше на 19 години. След като се разведохме, я оставих там да живее с майка й. След десетина години имах едно гадже правистка, която ме накара да желая частта си от този апартамент. И Богдана ми предложи 100 $. Казах й с тези пари да върви да купи уиски и бонбони - да се почерпим ", смее се през днешния ден Здравко Радоев. Въпреки всичко музикантът обича и Богдана. Той се влюбва в гласа и големите й сини очи.

" Тя е доста надарена, само че и доста мързелива. И с нея работих много. Тя не можеше да пее съгласни букви, пък пееше на съвършен френски. Учим да вземем за пример нещо на пианото, аз й върша забележки, до момента в който изпипваме някаква фраза, а майка й се намесва:

" Я не й се карай, би трябвало да я носиш на ръце, тя ти е жена ", споделя през смях Радоев. Той избира и подобаваща за нея ария за присъединяване й на " Златният Орфей " - " Свърши се " на Барбара Стейзънд, с която печели огромната премия на тази нежна възраст. С Богдана се разделят, когато тя стартира да пее с Емил Димитров. " Беше й е забавно да бъде в неговата компания, известна и с щурите купони, които си правеха след концертите до късна доба. Разбрах, че има връзка с рокаджията Сашо Гривната и това дефинитивно докара до разрива на нашия брак ", изясни Здравко.

Днес музикантът не получава и лев пенсия от Концертна дирекция, тъй като архивите изгорели. Пенсиониран е с декрет на Държавния съвет по предложение на Съюза на музикалните дейци, когато става на 50 години - това се случва през 1988 година

" Бяхме дружно с Емил Димитров, Васко Андреев и още един сътрудник, само че персонално аз не съм подавал документи за пенсия, тъй като нямам такива, които да потвърдят трудовия ми стаж. Липсват ми 30 години стаж! " - това е тъжната равносметка на огромния музикант.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР