Направен от семената на какаовото дърво, шоколада е един от

...
Направен от семената на какаовото дърво, шоколада е един от
Коментари Харесай

Шоколада – Полезно ли е сладкото изкушение за здравето и как да разпознаем истинския шоколад

Направен от семената на какаовото дърво, шоколада е един от най-хубавите източници на антиоксиданти, които можете да намерите. Особено черния шоколад.

Въпреки че е прочут най-много със своя необикновен усет, той също е добър източник на хранителни субстанции, когато е в чиста форма и се употребява умерено.

Шоколадът се е считал за „ храна на боговете “ в Империята на инките в Южна Америка.

Вечнозеленото какаово дърво ( Theobroma cacao ) е от семейство Слезови, родом от тропическите райони на Америка, а височината му е от 6 до 12 м.

Първите пълнени шоколадови бонбони се появяват през 1913 година. Известните белгийски пралини са кръстени на френския маршал граф дю Плеси -Праслин, само че същинският откривател е неговият готвач – занаятчия Ласан.

Под думата шоколад доста от нас си показват лавици, цялостни със сладки лакомства в блестящо оцветени опаковки, които съдържат разнообразни количества какао, а постоянно и други добавки, катоядки, сушени плодове, карамел и така нататък.

Нищо чудно, че в света има доста невисок % хора, които не харесват тази невероятна храна. Не единствено, че има в действителност добър усет, само че в случай че е първокачествен, горчив с високо наличие на какао и без добавена захар, той даже е доста здравословен и освен това!

Шоколадът е доста подобаващ за всички дейни хора, даже в случай че задачата им е понижаване на мазнините и намаляване.

Ползи от шоколада

Основният съставен елемент на сладкото прелъщение е какаото. И тъкмо то би трябвало да бъде най-вече в него.

Флаваноидите в черния шоколад могат да подтикват ендотела, лигавицата на артериите, да създава азотен оксид.

Съединенията в тъмния шоколад наподобява са мощно защитни против окисляването на LDL.

В дълготраен проект това би трябвало да докара до отсрочване на доста по-малко холестерол в артериите.

Биоактивните съединения в тъмния шоколад също могат да бъдат чудесни за вашата кожа.

Добрите вести още не са свършили. Черният шоколад също може да усъвършенства функционалността на мозъка ви.

Хранителни и потребни субстанции

Съдържа обичайно количество разтворими фибри и е зареден с минерали. Тъмният шоколад е цялостен с органични съединения, които са биологично дейни и работят като антиоксиданти. Те включват полифеноли, флаваноли и катехини.

100-грамово блокче черен шоколад със 70–85% какао съдържа: ( 1 )

  • Фибри – подкрепя храносмилането и поддържа микробиома (т.е. чревната микрофлора) в положително положение, като по този метод укрепва имунната ни система;
  • Желязо – част от кръвния пигмент хемоглобин, подкрепя оксигенирането на органите, като по този метод подсигурява вярното им функциониране;
  • Магнезий – значим за здравето на зъбите и костите, има и успокоителен резултат върху нервната ни система;
  • Мед (100 гр шоколад съдържа до 90% от целесъобразната дневна доза!) – подмладява кожата, облекчава спазмите;
  • Манган (горе-долу дневната доза е скрита в 100 гр шоколад!) – оказва помощ при отмалялост, задейства мозъка и покачва нервната резистентност;
  • Фосфор – значим за активността на щитовидната жлеза, само че също по този начин и на нервите и гениталиите;
  • Калий – въздейства върху мускулната интензивност, трансформира захарта в сила, подтиква червата;
  • Цинк – работи върху здравето на кожата и предотвратява настинки.

Черният шоколад е подобаващ и за хора, които съблюдават редуцираща диета или имат вяра в нисковъглехидратното хранене (т.е. ястие без въглехидрати). 100 грама шоколад съдържа 600 калории, само че единствено малко количество захар. Въпреки това не приемайте повече от едно или две блокчета (до 20 гр).

Ползи за  здравето

  • Той има позитивен резултат върху сърдечно -съдовата система – споделят, че намалява кръвното налягане, оказва помощ при „ неприятния “ холестерол и се грижи за здравите стени на кръвоносните съдове. ( 2 ) ( 3 )
  • Предпазва кожата от слънцето и в това време оказва помощ за хидратация и кръвообращение в кожата. Биоактивните съединения в тъмния шоколад също могат да бъдат чудесни за вашата кожа. ( 4 )
  • Има позитивен резултат върху мозъчната активност (отново посредством кръвообращението). Проучванията демонстрират, че потреблението на какао с високо наличие на флаванол може да усъвършенства притока на кръв към мозъка при млади възрастни. ( 5 )
  • Може да защищити от висок холестерол. В малко изследване беше открито, че яденето на черен шоколад, допълнен с флаванол ликопен, доста понижава равнищата на общия холестерол, LDL (лошия холестерол) и триглицеридите. ( 11 )
  • Подобрява настроението и позитивното мислене, като усилва хормоните на щастието.
  • Има лек подтикващ резултат, защото съдържа субстанции като кофеин или теобромин.

Как да изберем най-хубавия шоколад

Внимателното прочитане на опаковката е ключът към сполучливата и здравословна покупка на шоколад. От страна на потребителя законът – задължава производителя да уточни целия състав на съставените елементи и неговата централизация.

Но проучването на съставките не е толкоз елементарно, колкото наподобява на пръв взор.

Производителят ловко вкарва изцяло неразбираеми термини, зад които се крият аромати, консерванти и други достижения на гастрономическата промишленост.

За да не се подлъжете, запомнете едно предписание: колкото по-къс и явен е съставът на шоколада, толкоз по-добър е той.

Референтният състав наподобява по този начин: настъргано какао; какаово масло; захар/подсладител; лецитин. 

Какао

Какаовите дървета порастват единствено в доста лимитирана географска зона, на към 10 ° северно и южно от екватора – 70% от какаовите насаждения в света се намират в Западна Африка. В шоколадите се употребяват три типа какаови зърна.

Най-ценените, редки и скъпи са Criollo, зърна от района на маите (Мексико и Централна Америка). Само 10% от шоколада е изработен от зърна Criollo, които са по-малко горчиви и по-ароматни от другите зърна.

Какаовите зърна в 80% шоколада са от вида Forastero. Дърветата Forastero са доста по-здрави от дърветата Criollo и какаовите зърна от тях са по-евтини.

Trinitario това е хибрид от другите два типа какао и се употребява в производството на останалите към 10%.

Настърганото како се получава от какаови зърна. След прибиране на реколтата те ферментират, по-късно се сушат и се пекат. Колкото по-ниска е температурата на печене на какаовите зърна, толкоз по-здравословен е крайният артикул. След термична обработка зърната се натрошават и смилат. 

Какаово масло

То се извлича от натрошеното какао посредством хидравлична преса.Смята се за най-ценната съставна част в шоколада. Именно в него е съсредоточен лъвският дял от потребни витамини, хранителни субстанции и надлежно изгоди. 

Процент какао

Това е най-важният аршин за избор на сладкото прелъщение. За да бъде същински един шоколад, би трябвало да съдържа най-малко най-малко 35% какао. Продуктът се употребява за подготвяне на домашни торти и декориране на сладкарски произведения. Шоколад със наличие на какао 40% се смята за мрачен, от 55%, се смята за горчив, а същинския черен шоколад варира от 70 до 85%.

История на шоколада

Тази доста обичана храна, в миналото наричана „ храна на боговете “ от маите, също има богата история.

Шоколадът идва от семената на какаовата шушулка, която пораства на какаовото дърво.  Theobroma cacao  произхожда от тропическите гори на Централна Америка, където пораства от хиляди години.

Вероятно е бил обработен от олмеките и маите преди към 2500 години. Преди към 2000 години маите са консумирали какаови зърна и са обичали да ги смилат за освежаваща топла напитка.

По-късно ацтеките не престават тази обич към шоколада, а испанците го откриват през 1500 година и го разпространияват по целия свят.

Производство на шоколад

Производството на шоколад в България е от 1901 година в гр. София. Велизар Пеев се завръща от Франция и отваря малко магазинче за сладкарски произведения, в следствие бизнесът му се разраства и стартира да създава по-големи количества шоколад. Така открива и първата в България фабрика за шоколад още веднъж в София. През 1922 година Пеев мести производството в Своге.

Черният шоколад се прави от какаова маса, какаово масло и захар. С добавката на сухото мляко стартира и производството на млечения шоколад .

Всеки тип шоколад съдържа разнообразни пропорции какаови твърди субстанции и какаово масло. Най-добрите типове постоянно имат висок дял и от двата.

Белият шоколад се прави от какаово масло, захар и мляко на прахуляк.

Факти за шоколада

  •  Повишено количество фенилетиламин, който съдържа сладкото прелъщение, е вещество, което се екскретира в тялото, когато сте влюбени
  • Той овлажнява, подхранва и подмладява кожата. Премахва бръчките и сухата кожа и възстановява нейната мекост
  • При ацтеките от 1545 година, със 100 какаови зърна е можело да се купи една пуйка или стотици домати.

Заключение

Има обилни доказателства, че какаото може да обезпечи мощни изгоди за здравето, като изключително защищава от сърдечни болести.

Един факт е явен за шоколада: колкото по-чист и по-тъмен е шоколадът, толкоз по-големи са изгодите за здравето ви.

Шоколадът е забележителна храна, която има страховит усет, като в същото време обезпечава обилни изгоди за здравето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР