Напоследък все по-често се говори за супер храните. Най-нашумелите от

...
Напоследък все по-често се говори за супер храните. Най-нашумелите от
Коментари Харесай

Семена от босилек – непознатата супер храна

Напоследък все по-често се приказва за супер храните. Най-нашумелите от тях несъмнено са семената от чиа и киноа, които срещаме от ден на ден и повече в кулинарните предписания. Оказва се обаче, че има и някои напълно познати храни, които са част от супер храните. И една от тях са семената на до болежка познатия ни босилек.

Въпреки че у нас босилекът е прочут главно като фалшификация, а семената му не са чак толкоз известни, те от епохи се употребяват в китайската медицина и Аюрведа.

Семената от босилек са богати на фибри. В 1 с.л. семена от босилек се съдържат 25% от нужното количество фибри дневно. Благодарение на високото наличие на фибри те се грижат за здравето на храносмилателната система и оказват помощ да се чувствате сити, без да сте погълнали куп калории.

Те имат свойството да контролират равнищата на кръвната захар. Направени са проучвания, съгласно които участниците са приемали чаша вода след хранене, в която авансово са накиснати семена от босилек. Резултатът е намаление на кръвната захар с близо 20% спрямо резултатите, измерени преди този момент.

В семената на босилека можем да открием огромно количество калций и магнезий, потребни и жизненоважни за организма. Калцият и магнезият са изключително значими за здравето на костите и мускулите, а желязото – за производството на червени кръвни телца.Семената от босилек са изключително подобаващи за вегетеранците, които нормално страдат от дефицит на тези минерали.

Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е диети и средства от националната или различната медицина, се консултирайте със своя доктор.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР