Напоследък се обръща все по-голямо внимание на здравословните и икономическите

...
Напоследък се обръща все по-голямо внимание на здравословните и икономическите
Коментари Харесай

Трябва ли да оставяте кучето да спи в леглото ви?

Напоследък се обръща все по-голямо внимание на здравословните и икономическите резултати на лошия сън. Учените преглеждат последствията от шерването на една стая с сътрудник или деца, само че рядко обръщат внимание какво се случва, когато спим с домашния си любим. Ново проучване се пробва да запълни тази празнота.

Д-р Брадли Смит от университета на Централен Куинсланд, Австралия, взема решение да наблюдава качеството на съня на пет кучета и техните притежатели в границите на една седмица. Въпреки че хората като цяло отхвърлят да имат проблеми в това отношение, Смит открива, че сънят на стопаните се е прекъсвал доста по-често, когато кучето е било будно.

Участниците в изследването (всички са били жени) са ставали, с цел да пуснат кучето до тоалетната, или просто са се будили от неспокойния му сън. Цикълът на сън на животинчето въпреки всичко е много по-различен от нашия личен – приблизително то е будно към 20 % от нощта.

Въпреки това доктор Смит не се пробва да разубеди хората да спят със своите кучета. „ Хората виждат повече плюсове, в сравнение с минуси от спането с домашния си любим. Затова те пренебрегват тези среднощни събуждания “, споделя той пред IFLScience. Участниците в проучването настояват, че се усещат предпазени, когато кучето е до тях. Освен това се любуват на неговата непосредственост и топлота.

Често хората не осъзнават резултата, който кучето има върху тях. Повечето участници в изследването дефинират съня си като добър, най-вероятно тъй като съгласно датчиците на доктор Смит те съумяват да заспят относително бързо, откакто животинчето ги е събудило. Когато става дума за качеството на съня им, в множеството случаи те даже не загатват, че са ставали, с цел да го пуснат до тоалетната.

Д-р Смит отбелязва, че доста от стопаните нямат и огромен избор във връзка с този въпрос. „ Понякога е по-лесно да оставиш кучето да спи в леглото, в сравнение с да ти драска цяла нощ по вратата “, споделя той, въпреки че нито едно проучване до момента не е сравнявало двете неща. Д-р Смит добавя обаче, че кученцетата, които са привикнали да спят в леглото със своя собственик, могат доста мъчно да се отучат.

Д-р Смит се надява, че за в бъдеще ще може да изследва по-голям брой хора и даже да изследва въпроса по какъв начин новият сътрудник на стопанина би могъл да се „ интегрира “ в легло, което към този момент е окупирано от котка или куче.

Цялото проучване е оповестено в Anthrozoos.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР