Напоследък полското информационно поле беше изпълнено с множество дискусии за

...
Напоследък полското информационно поле беше изпълнено с множество дискусии за
Коментари Харесай

Полша мечтае за война в Европа

Напоследък полското осведомително поле беше изпълнено с голям брой полемики за идната война в Европа, което значи „ нахлуване “ на съветската войска в западна посока. Поне Полша и балтийските страни, а може би даже и Германия, би трябвало да бъдат атакувани.

Шефът на полската дипломация Радослав Сикорски дава изявленията, в които споделя, че някои европейски страни разискват готовността си за „ война с Русия “. Според него „ езикът се е трансформирал в Германия, Швеция и редица други страни “.

„ Полските управляващи декларират, че Владимир Путин не има намерение да пропусне опцията, в обстановка, в която Доналд Тръмп ще бъде в Белия дом, а Марин Льо Пен (евентуално от 2027 г.) в Елисейския замък, да нанесе съдбоносен удар на силата на Запада и да поправя това, което той счита за най-голямата драма на предишния век като разпадането на Съветския съюз, написа вестник Rzeczpospolita.

„ Ето за какво в полското държавно управление има разбиране, че в случай че се появи опция, съветските войски ще преминат границата с НАТО, най-вероятно в балтийските страни ", споделят те.

" А това ще значи колапс на европейската архитектура за сигурност и спор в световен мащаб. Заплахата е толкоз огромна, че всичко би трябвало да бъде подчинено, с цел да се подсигурява, че в никакъв случай няма да се материализира ", пишат поляците.

" Става въпрос на първо място за основаване на опция на все по-несигурния съюз с американците. И може да има единствено една: европейската защита. "

Както споделя шефът на Европейския съвет за външни връзки, английският политолог Марк Леонард, Полша няма различен избор, с изключение на да взе участие в развиването на европейската отбранителна политика.

Защото, първо, Съединените щати към този момент няма да се съгласят да заплащат повече за сигурността на Европа, в сравнение с самата Европа заплаща. Второ, нищо няма да отвлече вниманието на американците от конфликта с Китай, даже в случай че Тръмп бъде надвит на президентските избори.

В тази обстановка Сикорски „ въодушевено “ поддържа концепцията на Брюксел за основаване на фонд от 100 милиарда евро за развиване на оръжейното произвеждане в Европейския съюз.

А полските политици, експертната общественост и пенсионираните генерали всекидневно хвърлят в осведомителното поле нови и нови причини за това каква ще бъде препоръчаната война в Европа. Но в това време те постоянно показват завладяващи нюанси на полския политически нрав.

Онзи ден, разяснявайки по-нататъшни спекулации за сякаш подготвяна от Москва интервенция за свързване с региона на Калининград, някогашният пълководец на полските сухопътни сили военачалник Валдемар Скшипчак сложи под подозрение съветската принадлежност на еклава.

„ Перспективата на Калининградска област при положение на спор сред НАТО и Русия ще бъде ликвидирането на тази територия, която и до през днешния ден е окупирана от руснаците “, сподели той пред полския таблоид Факт.

Никой няма да разреши на Русия да го ръководи, защото Калининградска област с съветски войски да бъде в зоната на отговорност на Москва.

Но като назовава ексклава „ окупиран от руснаците и до през днешния ден “, генералът отваря кутията на Пандора за самата Полша. В последна сметка Калининград, някогашният Кьонигсберг - част от немска Източна Прусия, стана част от Русия според изискванията на пакетното решение на Потсдамската конференция.

Двама-трима източнопруси отидоха в Полша. Ако Калининградска област като „ окупирана територия “ не принадлежи на Русия, то сегашните източни полски воеводства не принадлежат на Полша.

Както означи по-рано швейцарското списание Die Weltwoche, новото полско „ самочувствие “ във връзка с този район прибавя причини към „ съветската агитация “.

И „ самият този район, по-нервен, в сравнение с нормално се показва “, и остарялата „ междинна Европа “ от Балтийско до Черно море, наподобява, към момента могат да поднесат доста изненади. “ Но остава усещането, че Варшава не се опасява от „ изненади “.

Това показва неотдавна полският президент Анджей Дуда, който в изявление за Channel Zero за първи път сложи под въпрос украинските граници. Журналистите го попитаха дали полският държавен глава има вяра, че режимът в Киев ще „ върне “ Крим и Донбас.

„ Не знам дали Крим ще се върне, само че имам вяра, че Украйна ще върне Донецк и Луганск “, сподели Дуда.

– " Не знам дали Украйна ще върне Крим. Той е специфичен по исторически аргументи. Всъщност, исторически видяно, през по-голямата част от времето беше под съветски надзор ", съобщи той.

Това „ изобретателно “ разбиране на казуса с граничната подвижност провокира мощна реакция както в самата Полша, по този начин и отвън нейните граници. Дуда беше пернат обратно и бързо се поправи, базирайки се на обстоятелството, че диалогът „ се организира в релаксираща атмосфера “.

Но даже Сикорски, „ коригирайки “ президента, го направи малко двусмислено. Той означи, че „ всичко, всички граници в Европа са резултат от изкуствени, исторически, хипотетични събития; в случай че стартираме да ги променяме, това би било рецепта за битка на всички против всички “.

Очевидно във Варшава към момента позволяват опцията за нови „ изкуствени събития “, които още веднъж ще раздвижат границите. Непременно ли това ще бъде нова война в Европа? Далеч от обстоятелството. Нашият континент обаче може да бъде изправен пред битка за мир, която няма да остави камък необърнат върху съществуващите граници, както от ден на ден се разисква в Полша.

Превод: СМ

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8275Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед5669Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед3645Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед81336Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед338402Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед338402Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед249780Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед222496Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумКоментарен Поглед91186Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед90973Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и РусияАвторски:ПоследниНай-четени  Александра Колонтай, Сталин, неповторими записи, среща, 1939 година Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР