„Напомняне за геноцид“: украинци, държани от руснаци, твърдят, че са били изтезавани

...
Почти половината от група украинци, задържани от руските окупатори в
Коментари Харесай

Почти половината от група украинци, задържани от руските окупатори в Херсон и интервюирани от екип от международни експерти, съобщават за широко разпространени изтезания, включително сексуално насилие, според ново разследване.

Мобилният правосъден екип от адвокатската кантора за правата на човека Global Rights Compliance заяви в сряда, че от 320 случая, разгледани в южната украинска провинция, много задържани разказват за задушаване, воден борд, тежки побои и заплахи за изнасилване.

Доказателства сочат, че един руски войник е подложил най-малко 17 души на генитално осакатяване, се казва в доклада, и се твърди, че поне един човек е бил принуден да стане свидетел на изнасилването на друг задържан от чужд предмет, покрит с презерватив.

Задържаните включват настоящи и бивши украински военни, активисти, учители, медицински работници, служители на правоприлагащите органи и обществени лидери.

„Повече от 35 стаи за изтезания“ са идентифицирани в части от Херсон, някога окупирани от Русия, се казва в доклада и се добавя, че процесът на идентифициране на руснаците, извършили тези престъпления, е „в ход“ .

Злоупотребата предполага, че руският президент Владимир Путин планира да унищожи украинската идентичност, твърди Уейн Джордаш, управляващ партньор и съосновател на Global Rights Compliance, докато описва набора от извършени престъпления като „предполагащи геноцид“.

„Моделът, който наблюдаваме, е в съответствие с циничен и пресметнат план за унижаване и тероризиране на милиони украински граждани, за да бъдат подчинени на диктата на Кремъл“, каза той в изявление.

Някои от задържаните казаха, че също са били принудени да научат руския национален химн и промосковски лозунги.

Мобилният правосъден екип беше създаден през октомври, за да подкрепи Украйна при идентифицирането и наказателното преследване на сексуално насилие, свързано с конфликт. Включва водещи чуждестранни и украински прокурори, следователи, адвокати и анализатори.

Анна Микитенко, старши правен съветник, фокусиран върху Украйна в Global Rights Compliance, каза: „Това, на което сме свидетели в Херсон, е само върхът на айсберга във варварския план на Путин да унищожи цялото население.“

„Справедливостта ще бъде въздадена на оцелелите украинци, докато продължаваме мисията си да идентифицираме и подведем под отговорност извършителите. Безнаказаността не е опция.“

Херсон беше един от първите региони, превзети от руските войници, когато започнаха пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари миналата година.

Украинските войски освободиха големи части от него през ноември, след което започнаха разследвания.

Изнасилването и сексуалното насилие като тактика по време на конфликт е признато от ООН за „военно престъпление, престъпление срещу човечеството или съставомерно деяние по отношение на геноцид“.

Във встъпително изявление на обучително събитие на Международния наказателен съд през март украинският главен прокурор Андрий Костин каза, че „за жертвите и свидетелите психологическата помощ е не по-малко важна от правната помощ.“

„Емпатията е нещо, което може и трябва да се развие от всички участници в наказателното производство“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР