Напомням на читателите, че “Джеймс Уеб е най-мощният астрономически прибор,

...
Напомням на читателите, че “Джеймс Уеб е най-мощният астрономически прибор,
Коментари Харесай

Технологии, създадени в хода на конструкцията на телескопа Джеймс Уеб, се използват за лазерна корекция на зрението

Напомням на читателите, че “Джеймс Уеб ” е най-мощният астрономически уред, който работи в инфрачервения диапазон и е кадърен да следи галактически обекти на голямо разстояние от нас. Но с цел да се оправя със дилемите си, било е належащо да бъде конструирано огромно огледало. То е с диаметър от 6.5 метра и се състои от 18 сегмента. Всеки един от сегментите е трябвало да бъде шлифован и подробно гладък, с цел да пресъздава правилно звездите и галактиките.

За да може огледалото да бъде безупречно и безгрешно полирано, центърът на НАСА “Годард ” се обърнал към главните си снабдители – компаниите Нортроп Груман и Бол Аероспейс, които от своя страна се насочили към компанията Ел 3 Комюникейшънс в Ричмънд, Калифорния. Ел 3 от своя страна работили със личен поддоставчик – Уейвфронт Сайънсиз. Именно Уейвфронт проектирали системата, която направила нужните измервания преди полирането на огледалните сегменти директно след тяхното шлифоване.

Но ненадейно тази система намерила и друго приложение – да изследва човешкото око като част от подготовката за интервенцията LASIK. 

“В ранните дни LASIK беше… спомняте ли си за Галилео, когато той извадил своя ръчен телескоп и е погледнал към небето? Онова малко, държано в ръката нещо… дано да приемем че това беше най-ранният, най-първият вид на лазерната промяна на окото ”, оповестява доктор Кристофър Стар от Американската академия по офталмология. Лекарят е безапелационен, че с помощта на новия способ, основан в резултат на създаването на “Джеймс Уеб ”, очните интервенции излезли от времето на Галилео и влезнали в крайник със съвремието.

Разбира се, това не е първият случай, в който космосът оказва помощ в медицината. На уеб страницата на НАСА има страница, където можете да се запознаете с диагностични принадлежности, които непосредствено произлизат от галактическите проучвания. 

И отново допускам, че мнозина биха запитали – за какво е нужно напредъкът в медицината да идва от космонавтиката? Не е ли по-добре да финансираме непосредствено медицинските университети и лечебни заведения, вместо да чакаме да пристигна нещо потребно от някаква странична активност? И отговорът е: не, не е по-добре. 

“Светът не работи по този метод ”, разяснява астрофизикът Нийл Тайсън. “Нека да приемем, че си експерт в областта на термодинамиката, международен специалист по топлинните процеси и че на вас ви е поверена задачата да създадете по-добра фурна. Ти може би ще измислиш конвекторна фурна. Може би дори фурна, която е по-добре изолирана или такава, която дава по-бърз достъп до манджата. Но няма значение какъв брой пари бих ти дал – ти в никакъв случай не би съумял да изобретиш микровълновата фурна, тъй като тя идва от напълно друга сфера в живота. Тя е артикул на вложенията в връзките, на радарните технологии. Коренът на микровълновата фурна идва от военното дело, а не от термодинамиката ”.

Тайсън съпоставя позитивното въздействие на космонавтиката върху света с кръстосаното опрашване. “Да, звучи шантаво. Изненадващо е. Няма причина такова нещо да се случва. И въпреки всичко се случва. Ето за какво футуролозите толкоз постоянно се провалят в предсказването на бъдещето. Те просто виждат актуалните трендове и ги екстраполират. Не съзират изненадите. Могат да разгадаят каква ще е картината след пет години, а след десетата година са безсилни ”, безапелационен е астрофизикът. 

За повече информация: НАСА

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР