Наполовина свален национален флаг и малки букети карамфили в бяло

...
Наполовина свален национален флаг и малки букети карамфили в бяло
Коментари Харесай

Как Москва може да се възползва от войната в Израел

Наполовина свален народен байрак и дребни букети карамфили в бяло и синьо - цветовете на Израел. Така руснаците показаха съболезнованията си и уважиха жертвите на офанзивата на Хамас пред израелското посолство в Москва. Спокойно е и пред палестинското посланичество в съветската столица.

Москва обичайно поддържа положителни връзки и с двете страни, само че в същото време е еднообразно дистанцирана от тях, отбелязва Руслан Сюлейманов, съветски специалист по Близкия изток, основан в Азербайджан. " Тези връзки към момента се употребяват с отчасти доверие. Дори и откакто Русия атакува Украйна, а връзките с Израел ненапълно се утежниха. "

В този подтекст Сюлейманов напомня изявлението на съветския външен министър от май 2022 година Тогава Сергей Лавров, като имаше поради украинския президент Володимир Зеленски, съобщи, че " най-запалените антисемити " нормално са самите евреи. Израелското държавно управление осъди думите на Лавров, а тогавашният външен министър Яир Лапид назова изявлението " непростимо, скандално и ужасна историческа неточност ". Оттогава обаче нищо " непоправимо " сред двете страни не се е случило, обобщава Сюлейманов.

Засилени контакти с Хамас

Същото обаче може да се каже и за връзките на Кремъл с оповестената от редица страни за терористична формация Хамас. " Тези контакти даже укрепнаха в последно време. Представители на Хамас все по-често пристигаха в Москва, а последният път беше през март тази година. " Експертът се съмнява, че Кремъл е бил осведомен за плануваната огромна офанзива на радикалната ислямистка организация. " Дори израелското военно разузнаване беше безусловно ненадейно. " По принцип Москва не е изключвала подобен сюжет, само че не и в сходен мащаб.

Московската политоложка Елена Супонина, която работи тясно с държавното управление и армията, също споделя сходно мнение. Тя е сигурна, че управлението в Кремъл не е знаело нищо. Пред Дъждовни води Супонина изрази песимизъм, че Русия е можела значително да способства за предотвратяването на офанзивата.

Според нея сега Кремъл има други цели, свързани с Украйна. Въпреки това Супонина подозира, че Москва сега " поставя старания " за съгласуваност, най-много с арабските си сътрудници. Сред тях с приоритет са Египет, Обединените арабските емирства, Катар и Иран. Русия няма да заема страна в спора, а ще противодейства на " терористичните действия ", счита политоложката.

В същото време Москва осъди ескалацията на спора сред палестинци и израелци. Руското външно министерство я окачестви като " резултат от обаян кръг на принуждение " и прикани за въздържаност. Пропагандистите от страната, обсъждащи тематиката във правилните на Кремъл медии, издигнаха три съществени тези. Първата е за грешките на Запада, които са довели до ескалация на насилието, втората е за войните, които са се трансформирали в норма, а третата е, че руснаците, които за отпътували за Израел (заради войната против Украйна), в този момент ще се завърнат в Русия.

Виновни са " побърканите " на Запад

Тезата, че Западът и най-много Съединените щати са отговорни за офанзивата на Хамас, подхожда изключително доста на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев. Настоящият зам.-председател на съветския Съвет за сигурност назова Съединени американски щати " основен състезател " в израело-палестинския спор. В обява в канала си в Telegram Медведев твърди, че спорът в Близкия изток е " тъкмо това, за което Вашингтон и неговите съдружници трябваше да се грижат ". Вместо това, продължава той в обявата, " побърканите " от Вашингтон " се намесиха при нас, помагайки на неонацистите ".

Дмитрий МедведевСнимка: Yekaterina Shtukina/dpa/picture alliance

Експертът по Близкия изток Руслан Сюлейманов не приема съществено думите на Медведев. " Той е толкоз далечен от действителността и от дълго време не разполага с никакво въздействие ". Въпреки това Медведев съставлява таман мнението на Кремъл, че Западът съзнателно предизвика сходни спорове. Това обаче е чиста доктрина на конспирацията. Всъщност аргументите за палестинско-израелският спор са напълно разнообразни.

Сюлейманов счита, че по-скоро Кремъл извлича изгоди от ескалацията на насилието в Близкия изток. " Атаката най-малкото отвлича вниманието от това, което съветската войска прави в Украйна. " Той счита, че всичко друго е агитация за вътрешна съветска приложимост. И все пак множеството хора в страната не се интересуват изключително от самия спор, защото той е прекомерно отдалечен и прекомерно комплициран. 

Това може и да е правилно за множеството хора, само че не за всички. Иначе пред израелското посолство в Москва нямаше да има цветя и жена, която държи афиш с надпис “Не на терора ”. Според изявления в медиите обаче тя не е останала дълго там - полицията я е арестувала.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР