Наполовина по-малко от миналата година са стопаните, които ще гледат

...
Наполовина по-малко от миналата година са стопаните, които ще гледат
Коментари Харесай

Само възрастните хора отглеждат тютюн в село Долно Осеново

Наполовина по-малко от предходната година са стопаните, които ще гледат тютюн в симитлийското село Долно Осеново. В селището единствено преди десетина години съвсем нямаше фамилия, която да не разчита на тютюна с цел да се препитава. Заради ниските цени обаче с всяка минала година има сериозен отлив на искащи да отглеждат културата.

Долно Осеново, Симитли

В село Долно Осеново живеят над 1600 души, само че тютюн към този момент отглеждат единствено по-възрастните. Младите работят в околните градове Благоевград, Симитли и Кресна, описа кметът Бисер Сегменов. А от създадената тютюнева годишна продукция през минали години някои към момента не са си получили парите.
Бисер Сегменов, кмет на с. Долно Осеново: От Михайлидис има да взимат над 60 фамилии имат да получават суми от 2000 и 4000 лв. което не е изплатено и в този момент направихме дори подписка изпратихме до Мая Манолова омбудсмана на България, нека тя да ни помогне, няма към този момент кой различен да помогне да могат хората да си върнат парите.
Според локалните поданици всяка последваща година тютюнът се изкупува на все по-ниски цени и това в допълнение е отказало доста фамилии да го отглеждат.

" Лани ми мина тютюна доста на ниска цена, 5 лева ми мина и доста се бях ядосала и си споделях тая година да не сея. Обаче крещя хайде ще посадя два декара там, пък да забележим по какъв начин ще мине. Казаха и кмета и специалистите следващата година може да ти мине по-скъпо, за това се излагах и посадих лехи ", споделя локална жителка.

Преди 5-6 години тютюнът, излъчен от хората от селото е бил към 250 тона годишно. Тази година упованията на кмета са в Долно Осеново да бъде създаден не повече от 60-80 тона изсушен тютюн.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР