Напливът към Стария континент не само ще продължи, но и

...
Напливът към Стария континент не само ще продължи, но и
Коментари Харесай

Миграция: Какво може да очаква ЕС през тази година

Напливът към Стария континент освен ще продължи, само че и ще се засили 

През 2023 година политиката в региона на убежището и миграцията продължи да бъде в центъра на вниманието на Брюксел. По-специално, претрупаните общини в Германия и разногласията в ръководещата коалиция преобладаваха в заглавията на вестниците и в политическите диспути. Други европейски страни също се оплакаха от заетост на системите си за даване на леговище, показва сп. " Фокус "

Повече хора, търсещи протекция в Европа

Броят на хората, които идват в Европейски Съюз, с цел да аплайват за леговище, се е нараснал през последните две години. Докато през 2022 година те са били малко под един милион души, Агенцията на Европейски Съюз в региона на убежището (EUAA) чака тази граница да бъде надмината през 2023 година. Това ще бъде най-високият брой от 2015 година насам - годината, в която в Европа дойдоха изключително огромен брой хора, а тогавашният немски канцлер Ангела Меркел издигна лозунга: " Можем да се оправим! "

Според формалните данни на Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс през първите единадесет месеца на 2023 година над 350 000 от тези хора, търсещи протекция, са влезнали в Европейски Съюз нелегално, т.е. без позволение.

Нелегалната миграция обаче съставлява единствено дребна част от цялата миграция към Европейски Съюз, написа на уеб страницата на Европейската комисия.

За съпоставяне: през 2022 година общо съвсем 3,5 млн. души са мигрирали в Европейски Съюз по постоянен път, т.е. хора със статут на бежанци, както и мигранти, които са пристигнали за обучение или работа, да вземем за пример.

Напливът към Европа ще продължи

Експертите чакат, че и през 2024 година доста хора ще подхващат рисковото - и постоянно смъртоносно - пътешестване към сигурни страни. Според Катрин Улард, шеф на Европейския съвет за бежанците (ECRE), в международен мащаб се записва рекорден брой бежанци.

Само дребна част от хората обаче ще потърсят протекция в Европейски Съюз. Тя чака през 2024 година да дойдат към един милион души. Повечето от тях фактически се нуждаят от протекция, както акцентира специалистът по миграция в изявление за Дойче веле.

Давид Кип, който се занимава с немската и европейската миграционна политика в Германския институт за интернационалните връзки и сигурност в Берлин, признава, че " понастоящем няма признаци за превръщане на наклонността ". Кризите в международен мащаб по-скоро се усилват, в сравнение с да понижават, прибавя Кип.

Но този брой мигранти е управляем, споделя Улард. Това демонстрира да вземем за пример методът, по който се действа с хората, които през 2022 година избягаха от Украйна в Европейския съюз. Според формалните данни през септември 2023 година към 4,2 млн. украинци са се употребили с краткотрайна протекция в Европейски Съюз.

Вместо да се паникьосва във връзка с числата, експертката по миграция Улард поучава европейските системи за даване на леговище да бъдат направени функционални.

Реформата на Европейски Съюз в политиката за предоставяне на леговище

В седмицата преди Коледа Европейският парламент и страните членки реализираха единодушие по огромна промяна на политиката на Европейски Съюз в региона на миграцията и убежището. Преди това политическо съглашение да влезе в действие, то би трябвало да бъде публично признато от страните членки и Европарламента. Това е планувано за първата половина на тази година, откакто бъдат изяснени техническите детайлности.

Политологът Кип чака новите закони да бъдат приложени след две до три години. Засега централно място ще заема символичното съглашение, което е " политическо избавление " за участващите в него.

Реформата планува по-строги процедури, като да вземем за пример гранична процедура за търсещите леговище с дребен късмет за триумф. Те ще бъдат настанявани в условия, сходни на тези при задържане - без изключение за фамилии с деца. Предвижда се и наложителен механизъм за взаимност сред страните членки, който да облекчи тежестта върху граничните страни. Ако някоя страна членка откаже да одобри търсещи леговище, тя би трябвало да заплати финансова отплата или да направи друга вноска.

Редица организации за отбрана на правата на индивида остро разкритикуваха плануваните разпореждания. Катрин Улард също се притеснява, че така и така нежното право на леговище ще бъде подкопано. Тя счита, че тази промяна няма да реши проблемите в региона на миграцията. " Очакваме повече отблъсквания и отводи по границите заради по-голямата отговорност на граничните страни, планувана в пакта ", сподели експертката по миграция.

Що се отнася до осъществимостта, Кип счита, че първо би трябвало да изчакаме и да забележим до каква степен новите оферти са осъществими на процедура. Например би трябвало да се обясни дали ще би трябвало да се строят лагери за граничните процедури и по какъв начин те могат да бъдат проведени по човечен метод.

Допълнителни съглашения за миграция с трети страни

През лятото на 2023 година Европейският съюз реализира съглашение за миграция с Тунис. В подмяна на финансова помощ в размер на общо над един милиард евро, страната би трябвало да предотврати прекосяването на мигранти през Средиземно море. Досега съглашението не е довело до обилни резултати. И  изглежда, че налице е известна рецесия в връзките Тунис-Брюксел: През октомври тунизийският президент Каис Саид отхвърли заплащане от Европейски Съюз в размер на няколко милиона евро като " благодеяние ".

Миграционната дипломация ще стане още по-важна през 2024 година, предвижда политологът Давид Кип. Сделката с Тунис не е първото съглашение на Европейски Съюз с трети страни за недопускане на мигранти в Европа. В предишното сходни съглашения бяха реализирани с Турция и Либия.

В момента Европейски Съюз работи по такова съглашение и с Египет. Тези съглашения са доста противоречиви от позиция на правата на индивида. И не са доста сполучливи, твърди Катрин Улард: " Няма действителен интерес или предпочитание да се облекчи Европа от нейната задача ".

Има и още: плануваните в този момент гранични процедури изискват и по-нататъшно съдействие със страните, които одобряват отхвърлени претенденти за леговище, както изяснява Давид Кип. Въпреки това не е в полза на директните страни да одобряват назад хора от трети страни.

Ще продължи ли миграцията да бъде тематика в предизборната акция на Европейски Съюз?

Понякога повече, от време на време по-малко. Неофициално в Брюксел се приказва, че е належащо и съглашение по отношение на политиката за даване на леговище, с цел да се отнеме вятърът от платната на десните популисти.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат през лятото на 2024 година. А въпросът за миграцията постоянно е играл значима роля за резултатите от последните избори в Европа, като да вземем за пример неотдавнашните избори в Нидерландия.

Експерти като политолога Давид Кип обаче са скептични, че новите правила за даване на леговище могат да допринесат за понижаване на взривоопасността на казуса. Реалността е такава, че миграционните придвижвания ще продължат.

Италия е от страните на първа линия, които се сблъскват най-остро с проблемите, свързани с миграцията.   Страната е изправена пред " епохално предизвикателство ", показва Австрийската новинарска организация (АПА).

" Опитвам се да реша казуса в структурно отношение и това изисква интернационално поддръжка ", изясни премиерката на страната Джорджа Мелони. Тя уточни в четвъртък, че не е удовлетворена от резултатите във връзка с миграцията, изключително като се има поради работата, която тя вложила в това начинание. В същото време Мелони показва: " Но считам, че нещата щяха да бъдат доста по-лоши, в случай че не бях го направила ".

През 2023 година на италианския бряг са пристигнали  157 652 мигранти, което е с 50 % повече от пристигналите 105 131 през 2022 година, демонстрират данни на италианското министерство на вътрешните работи. Също по този начин през предходната година са пристигнали 17 319 непридружени малолетни лица, което е с 23,3 % повече, в сравнение с през 2022 година

Ако и през 2024-та наклонността се резервира – а това се чака, защото рецесиите, пораждащи миграцията, не демонстрират желание да затихнат, то и новата година ще бъде тежка. 

Източник: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР