Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с

...
Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще предвижда мутациите на коронавируса |

Напълно е допустимо да има и още хора, инфектирани с " делта " (индийски) и " бета " (южноафрикански) разновидности на COVID-19 у нас. Това разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " проф. Радостина Александрова, вирусолог в Българска академия на науките.

Да, тези разновидности се популяризират по-лесно и в някаква степен биха могли да понижат имунната отбрана. Все още нямаме безапелационни данни за тежестта на болестта. Във всички случаи обаче, вид, който се популяризира по-лесно, би могъл да увеличи броя на приетите в болница, безапелационна е проф. Александрова.

Според нея това, че случаите на ковид сега у нас са по-малко е сигнал, че би трябвало да използваме този миг, с цел да се подготвим и вероятно да предотвратим една по-сериозна обстановка в идващите месеци, и да ограничим тяхното разпространяване с всички ограничения, в това число посредством ваксини.

Данните демонстрират, че индийският и южноафриканският вид могат в някаква степен да преодолеят тази отбрана, само че споделям в някаква степен и никога не анулират действието на имунизациите, акцентира вирусологът.

Още през април, когато за първи път бяха регистрирани такива случаи във Англия, техните експерти предизвестиха, че към момента има доста хора, които не са задоволително предпазени с ваксини, добави проф. Александрова.

Тя уточни, че въпросът за преваксинирането е отворен, само че към момента няма безапелационен отговор.

Във всички случаи производителите работят върху актуализирането на имунизациите. Има концепция благодарение на изкуствен интелект да се плануват и разновидностите на този вирус в бъдеще, добави проф. Александрова.

Тя посочи, че за 10 седмици в Израел бяха имунизирани повече от 60% от хората и опитът на страната сподели, че имунизациите работят, само че и още нещо - че процентът по-късно съвсем не се усили.

Сега сега там стартира да се следи и едно леко повишаване на новите случаи главно поради " индийския " вид, в това число при имунизирани хора, без да се оповестява дали те са били единствено с една доза. При тях обаче клиничната картина е доста по-лека, изясни вирусологът.

На въпроса би трябвало ли децата да се имунизират, проф. Александрова съобщи, че от една страна това изрично би трябвало да стане, само че от друга се слага и въпроса дали децата би трябвало да бъдат предпочитана група, защото не боледуват толкоз тежко.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР