Напълно е реалистично пунктът „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен за леки

...
Напълно е реалистично пунктът „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен за леки
Коментари Харесай

ГКПП Рудозем си връзва с Гърция наесен

Напълно е реалистично пунктът „ Рудозем-Ксанти “ да бъде отворен за леки коли с туристическа цел още тази есен. До този извод доближиха националният представител от Смолян Михал Камбарев и заместник-префектът на Източна Македония и Тракия Костас Куртидис. Срещата сред двамата продължи над пет часа, а главен акцент бе предварителното отваряне на граничния пункт.

Цялостното създаване от гръцка страна на новия довеждащ път до граничния пункт се планува да приключи не по-рано от края на 2023 година Именно с цялостното довеждане докрай на пътя все още се свързва и отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем “.

Целта на визитата на Камбарев и екипа му бе да обсъдят с гръцките сътрудници възможни разновидности за влизане на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти в употреба преди цялостното създаване на пътя. Подобно решение би изисквало краткотрайно ориентиране на трафика през действителен път за леки коли сред селата Димарио и Меливия. Характеристиките му не разрешават прекосяване на товарни коли, само че въпреки всичко биха създали допустимо обслужването на туристическия трафик.

От визитата на Камбарев в прилежащата страна стана ясно, че в най-напреднал стадий на създаване е лотът, свързващ гръцкото село Димарио със самия пункт. Очаква се той да бъде приключен в края на септември тази година. Михал Камбарев и Костас Куртидис взаимно посетиха сектора от Димарио до пункта и разискаха и с представители на строителната компания напредъка в построяването му.

По всичко проличава, че поставеният период за завършването на сектора до септември 2022 година ще бъде спазен. Ето за какво заместител префектът и Камбарев са единомислещи, че е механически допустимо и реалистично е пунктът да бъде отворен за преминаващи леки коли с туристическа цел още тази есен.

Имайки поради, че сходен сюжет не е обсъждан на междуправителствено равнище досега, Камбарев и Куртидис заявиха, че ще предизвикват полемика сред министър-председателя на България и този на Гърция по отношение на предварителното отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР