Нападенията срещу цивилното население в Израел и Палестина трябва да

...
Нападенията срещу цивилното население в Израел и Палестина трябва да
Коментари Харесай

ЕС призова за спиране на нападенията срещу цивилни в Близкия изток

Нападенията против цивилното население в Израел и Палестина би трябвало да спрат, съобщи министърът на външните работи Светлан Стоев.

На видеоконференция на външните министри от Евросъюза довечера българският първи посланик е подчертал, че " насилието може да докара до радикализация измежду младежите в района и до утежняване на обстановката за години напред ".

26 от 27-те министри одобриха декларация за неотложно прекъсване на огъня, откакто и през днешния ден Хамас продължи ракетния обстрел, а Израел - бомбардировките над линията Газа. Единствен унгарският външен министър Петер Сиярто порица сътрудниците си за " ограниченост " във връзка с Израел.

Министрите на външните работи на Европейски Съюз са подкрепили текст, в който дефинират като приоритет за Близкия Изток незабавното прекъсване на всякакво принуждение и прекратяването на огъня. Несъгласие с цялостния текст е изразила единствено Унгария.

" Текстът е всекидневен, само че се удивлявам, че има несъгласни с него ", сподели висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след края на видеоконференцията на министрите. Той посочи, че същата страна членка неотдавна е блокирала постигането на обща европейска позиция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Пред " Хоризонт " осведомени разясниха, че това се е случило в неделя и става дума отново за насилието в Близкия Изток.

Борел подчерта, че задачата на Европейски Съюз е да се отбрани цивилното население и да се обезпечи филантропичен достъп до линията Газа.  Той дефинира като недопустим високия брой на жертвите и ранените през последните дни, включително - дами и деца:


" Осъждаме ракетните офанзиви на " Хамас " и други терористични групировки на територията на Израел. Напълно поддържаме правото на Израел на самозащита, само че също по този начин считаме и декларирахме, че това би трябвало да се направи пропорционално и при ценене на интернационалното филантропично право ", сподели Борел и заяви, че е обсъждал с испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес напора на мигранти на испанска територия.

Както се разбра, в испанския анклав Сеута, ситуиран на територията на Мароко, единствено за 1 ден с плуване са пристигнали над 6 хиляди души, доста от които малолетни. От тях е умрял най-малко един човек. Борел дефинира този брой като " невиждан ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР