Нападенията на подкрепяните от Иран хути срещу кораби в Червено

...
Нападенията на подкрепяните от Иран хути срещу кораби в Червено
Коментари Харесай

Хутите спират глобалните вериги за доставки, САЩ взимат нещата в свои ръце

Нападенията на подкрепяните от Иран хути против кораби в Червено море към този момент разклатиха международната търговия, само че анализаторите чакат да има още разстройства и нарастване на цените на доставките на артикули и горива.

Няколко огромни корабни линии и превозвачи на нефт към този момент преустановиха услугите си през Червено море, написа в собствен разбор CNBC, защото от началото на войната сред Израел и „ Хамас “ в първите дни на октомври повече от 10 кораба са атакувани. Компаниите MSC, Maersk, Hapag Lloyd, CMA CGM, Yang Ming Marine Transport и Evergreen са пренасочили всички планувани пътувания в района, с цел да обезпечат сигурността на своите екипажи и кораби. Общо тези морски превозвачи съставляват към 60% от международната търговия. Evergreen даже декларира, че краткотрайно ще спре да приема всевъзможни товари, пътуващи за Израел, и ще прекрати транспортните си услуги до страната.

Компанията Orient Overseas Container Line, която е част от притежаваната от китайци COSCO Shipping Group, също стопира да приема израелски товари, като се базира на оперативни проблеми.

" Около 30% от израелския импорт минава през Червено море с контейнеровози, които са резервирани два до три месеца авансово за потребителски или други артикули, което значи, че в случай че в този момент плаването бъде удължено, артикули със период на валидност два до три месеца няма да си коства да се внасят ", споделя Йони Есаков, член на изпълнителния комитет на Израелската камара по мореплаване. " Вносителите ще би трябвало да усилят складовите си наличия заради несигурността и да заплащат доста повече, а други ще изгубят от пазарите си, защото времето за постигане до пазара е неконкурентно ".

В понеделник петролният колос BP на собствен ред също декларира, че ще прекрати активността си в Червено море, защото основаните в Йемен хути не престават нападенията си.

" Безопасността и сигурността на нашите чиновници и на тези, които работят от наше име, е приоритет на Вербовъчна разработка. С оглед на влошаващата се обстановка със сигурността на корабоплаването в Червено море Вербовъчна разработка реши краткотрайно да спре всички преноси през този район ", се споделя в изказване на компанията, изпратено до CNBC. " Ще продължим да преглеждаме тази защитна пауза според от развиването на събитията в района. "  

Групата за петролни танкери Frontline също се ангажира да заобикаля Червено море.

Нападенията към този момент доведоха до повишение на разноските за океански транспорт на товари. От началото на войната сред Израел и „ Хамас “ цените по източното крайбрежие на Азия и Съединени американски щати са се покачили с 5% до 2497 $ за 40-футов резервоар, съгласно Freightos. Цената може да скочи още, защото огромните компании заобикалят Суецкия канал, който се влива в Червено море, и вместо това избират да заобикалят Африка, с цел да стигнат до Индийския океан. Това удължава маршрута с до 14 дни, което води до по-високи разноски за гориво. И защото корабите се придвижват по-дълго време до дестинациите си, заобикалянето води до " дефицит на корабен потенциал ", а закъсненията в доставките на контейнери и артикули са неизбежни.

Според Майкъл Олдуел, изпълнителен вицепрезидент по морска логистика в Kuehne+Nagel, контейнерните транспорти съставляват съвсем една трета от всички международни транспорти, като цената на превозените артикули се прави оценка на 1 трилион $.

" Приблизително 19 000 кораба минават през Суецкия канал годишно ", споделя Олдуел. " Очаква се продължителното време, прекарано на вода, да погълне 20% от потенциала на международния флот, което води до евентуални забавяния в наличността на транспортни запаси. Ще има и забавяния при връщането на празните контейнери в Азия, което единствено ще усили усложненията по веригата за доставки “.

Moody's също подчертава на забавянията.

" Тази обстановка, в случай че продължи повече от няколко дни, ще има съществени последствия както за бранша на контейнерните транспорти, по този начин и за пазарите на танкери и сухи насипни товари ", споделя Даниел Харлид, старши кредитен специалист в рейтинговата организация. " Тя също по този начин покачва риска от по-нататъшни разстройства във веригите за доставки. "

Застрахователите също трансформират позицията си, което може да докара до по-високи разноски, трансферирани върху спедиторите и потребителите. Организацията Joint War Committee (JWC), която включва членове на Lloyd’s Market Association и представители на лондонските застрахователни компании, да вземем за пример декларира, че уголемява своята високорискова зона от 15 градуса северна широчина на 18 градуса северна широчина.

" Районът на Червено море е уголемен с 3 градуса на север, с цел да се вземе поради обсегът на ракетите от Йемен, което отразява динамичната и изменяща се обстановка, в която корабособствениците към този момент демонстрираха, че са наясно с развиването на обстановката, като оповестиха някои обилни промени в маршрутите ", изяснява Нийл Робъртс, началник на отдела за морски и авиационни въпроси в Lloyd's Market Association.

Червено море и Аденският залив, на юг от Йемен, към този момент са включени в листата на JWC, като от 2009 година и в двете зони се изисква известяван за плаванията. Решението за разширение на високорисковата зона оказва въздействие върху съображенията на застрахователите по отношение на застрахователните награди.

Промените в маршрутите евентуално ще навредят и на към този момент затруднената стопанска система на Египет, която търпи съществени удари върху туризма си поради войната сред Израел и „ Хамас “. Египет е притежател и оператор на Суецкия канал, като органът за ръководство на протока оповестява, че е генерирал рекордните 9,4 милиарда $ през финансовата 2022-23 година

Съединени американски щати и техните съдружници поемат нещата в свои ръце

Междувременно Reuters написа, че няколко страни са се споразумяли да правят взаимни патрули в южната част на Червено море и Аденския залив, с цел да се опитат да предпазят комерсиалното мореплаване от нападенията на йеменските бунтовници хути.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, който е на посещаване в Бахрейн, показва няколко страни, които ще вземат присъединяване в интернационалните сили - Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания, само че към момента не е ясно коя по какъв метод ще го направи. През последните дни американски военни кораби към този момент са почнали да смъкват ракети и дронове на хутите и да се притичат на помощ на нападнати търговски кораби.

" Това е интернационално предизвикателство, което изисква групови дейности. Затова през днешния ден разгласявам основаването на интервенция " Пазител на благоденствието " - значима нова многонационална самодейност в региона на сигурността ", декларира Остин във вторник.

Подкрепяните от Иран хути се намесиха в спора сред Израел и „ Хамас “, като нападнаха плавателни съдове по жизненоважни морски пътища и даже изстреляха безпилотни самолети и ракети по Израел, на повече от 1 600 километра от седалището им в йеменската столица Сана.

В понеделник хутите нападнаха два търговски кораба в южната част на Червено море, показват в свое изказване от Централното командване на Съединени американски щати, един от които е танкерът за транспорт на химикали и петрол Swan Atlantic, който е бил нападнат с дрон и противокорабна балистична ракета. Приблизително по същото време при обособен случай корабът за насипни товари MSC Clara оповестява за детонация във водата наоколо до местоположението си.

В понеделник представителят на хутите Яхия Сареа удостоверява казаното от американските военни и поема отговорност за нападенията.

Хутите заплашиха, че ще нападат всички кораби, насочващи се към Израел, без значение от тяхната народност, и предизвестиха интернационалните корабни компании да не работят с израелски пристанища.

Мохамед ал-Бухаити, член на управлението на хутите, показва пред Al Jazeera в понеделник, че неговата формация ще бъде в положение да се опълчи на всяка коалиция, водена от Съединени американски щати, която би могла да се разположи в Червено море.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР