Нападението във Вилнюс срещу бившия близък сътрудник на руския опозиционер

...
Нападението във Вилнюс срещу бившия близък сътрудник на руския опозиционер
Коментари Харесай

Политически тероризъм. Русия вероятно стои зад нападението срещу близък на Навални, смята Литва

Нападението във Вилнюс против някогашния непосредствен помощник на съветския опозиционер Алексей Навални - Леонид Волков , е акт на " политически тероризъм " и " евентуално " е проведено от Москва. Това споделиха публични представители на Литва в сряда и четвъртък.

Реакциите им идват, откакто във вторник вечерта Волков беше с чук за месо от неидентифициран нападател в литовската столица, вследствие на което е със счупена ръка и други пострадвания по главата и тялото. Това се случва месец след в съветски затвор.

В сряда разследващите служби на Литва оповестиха, че нападението " евентуално " е интервенция, " проведена и осъществена от Русия, чиято цел е била да се спре осъществяването на плановете на съветската съпротива ".

Президентът Гитанас Науседа отиде още по-далеч, като сподели, че офанзивата очевидно е била авансово планувана и наподобява е обвързвана с други провокации против Литва. Волков, някогашен началник на щаба на Навални и експредседател на неговия Фонда за битка с корупцията, живее в страната от 2019 година, защото се опасява за сигурността си в Русия.

" Мога да кажа единствено едно на Путин: Тук никой не се опасява от теб ", сподели Науседа в коментар на нападението.

Отговаряйки на въпрос във връзка със случая, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи единствено, че от Путин " не трябва да се опасяват, а да го почитат и да се вслушват в това, което споделя ", без да разяснява самото нахлуване.

Департаментът за държавна сигурност на балтийската страна пък излезе с позиция, в която се споделя, че нападението наподобява е било проведено от Русия „ по отношение на идните недемократични съветски президентски избори “.

Очаква се 71-годишният Путин да завоюва абсолютно пети мандат на строго следения избор на 15-17 март , защото няма конкуренция.

Ръководителят на Националния център за ръководство на рецесии на Литва разяснява пред националното радио в четвъртък:

" Това е първият път, когато се случва сходен случай в нашата страна, подобен случай на политическа експанзия, политически тероризъм на наша земя ".

По думите му " интервенцията е била професионална, добре планувана и който и да я е направил, е бил или добре квалифициран, или е получил доста положителни указания ".
 Последствията от побоя над Волков
Само няколко часа преди нападението Волков сподели пред самостоятелната рускоезична медия " Медуза " , че от ден на ден се опасява за своята сигурност, откакто на 16 февруари беше оповестена гибелта на Навални при подозрителни условия.

" Основният риск в този момент е всички да бъдем убити ", сподели той.

Въпреки това, откакто беше изписан от болница след нападението, Волков разгласява в Телеграм канала си видео, в коeто сподели, че ще продължи да работи и няма да се откаже.

" Те желаеха да ме трансфорат в пържола. Естествено, с чук за месо ", сподели той.

Той описа, че мъж го е нападнал в двора на къщата му, като е блъснал крайници му с чука към 15 пъти, само че макар че в този момент го боли и куца, не е съумял да го счупи. Счупил обаче ръката му. Това е " присъщ гангстерски привет от страна на Путин ", добави Волков.

Председателят на литовската парламентарна комисия по външни работи Зигимантас Павилионис съобщи пред осведомителната организация Delfi, че нападението против Волков демонстрира, че Литва би трябвало да обезпечи отбрана и сигурност на съветските и беларуските опозиционни политици и деятели, които живеят в страната.

Руските дисиденти, които са избягали от родината си на фона на бруталното угнетяване на инакомислието от страна на Путин, постоянно предизвестяват, че са обект на закани и набези.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР