Нападението на Хамас срещу Израел съживи предложение, за което израелците

...
Нападението на Хамас срещу Израел съживи предложение, за което израелците
Коментари Харесай

Големият шанс на Биби: Може ли атаката в Израел да реши политическата криза

Нападението на Хамас против Израел съживи предложение, за което израелците шушукат от седмици:

Министър-председателят Бенямин (наричан Биби) Нетаняху да освободи държавното управление от религиозните ционистки партии в интерес на центристка коалиция, включваща либерали – някогашния министър председател Яир Лапид (от " Йеш Атид " ) и някогашния министър на защитата Бени Ганц (от " Национално единение " ).

Освен че ще усъвършенства връзките на Йерусалим с администрацията на Байдън, центристката коалиция, водена от Нетаняху, ще помогне на изпадналия в неволя министър-председател да продължи войната против Хамас, да възвърне вътрешното съгласие и да обезпечи мир със Саудитска Арабия, написа в разбор Politico.

Ако Нетаняху сформира държавно управление с тогавашните си демократични съперници, това ще бъде от изгода както за него, по този начин и за единството, сигурността и интернационалния престиж на Израел.

Няма съпротива, няма и коалиция

След най-кървавият ден в Израел от 50 години насам, четирите еврейски партии, които не вземат участие в държавното управление, излязоха с сплотяващо изказване:

" В дни като тези в Израел няма съпротива и коалиция ".

Партията, ръководена от Ганц, някогашен министър на защитата на Нетаняху съобщи подготвеност за нова коалиция, фокусирана върху въпросите на сигурността.

По сходен метод Лапид, чиято партия има 24 места (партията на Ганц има 12) в 120-местния Кнесет, съобщи, че би се включил към " понижено, експертно, изключително държавно управление ", стига то да не включва " крайните и нефункционални " членове на настоящето - отпратка към Смотрич и Бен Гвир, които гневно поддържат правосъдната промяна на Нетаняху, провокирала цивилен митинги предходната пролет.

Нетаняху направи грешката да разпореди напъните за промени на двама неудържими членове на своята коалиция - Симха Ротман и Ярив Левин и по-късно, когато публичното противоречие стана задоволително мощно предходната пролет, натисна паузата.

Въпреки че Нетаняху, Смотрич и Бен Гвир са в прочут смисъл десни политици, разликите всъщност и звук ги разделят. Докато Нетаняху пази съществуващите израелски ограничения за сигурност на Западния бряг и селищата, които те пазят, той не желае да уголемява селищата - приоритет за Смотрич и Бен Гвир.

Нетаняху поддържа някакъв тип правосъдна промяна, само че в продължение на десетилетие ръководеше страната без нея.

От своя страна Смотрич и Бен Гвир са неуместни съдружници. Лапид и Ганц не се разграничават съществено от Нетаняху във връзка с най-важната цел на последния - да попречи на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие.

Няма причина да се счита, че някой от тях би бил обезсърчителен сътрудник в акция против Хамас, а и двамата са по-склонни от Смотрич и Бен Гвир да създадат отстъпки на Палестинската власт, с цел да си обезпечат спокойно съглашение със Саудитска Арабия.

Нетаняху може даже да убеди Ганц и Лапид да се съгласят на по-ограничена и по-трайна промяна на комисията за избор на правораздаване и на пълномощията на Върховния съд.

Военни опасности

Многобройните военни опасности също ще бъдат по-лесно поети от Нетаняху, в случай че тогавашните му съперници се причислят към нова коалиция.

Премиерът съобщи в събота вечерта, че Израел ще трансформира всички оперативни бази на Хамас в " острови на разрухата ", и прикани цивилното население на Газа да се изтегля. Предишните удари против " Хамас " бяха най-вече въздушни опити за понижаване на опциите й за изстрелване на ракети, като в същото време групата оставаше непокътната - този път Израел може да се опита да унищожи самата " Хамас ".

Това ще отнеме известно време, съвсем несъмнено ще изисква огромна сухопътна инвазия и може да коства живота на стотици израелци.

Широката коалиция ще понижи електоралните терзания на Нетаняху, в случай че военната акция се провали или забуксува, защото тези, които другояче биха спечелили за негова сметка, ще споделят отговорността.

Без дипломатически главоболия

Едно израелско държавно управление на единството може и да облекчи някои дипломатически главоболия за Нетаняху.

Отношенията сред Вашингтон и най-важния му съдружник в Близкия изток пострадаха през последните години. Нападението на Хамас дава на министър-председателя опция за рестартиране на обстановката.

Ако Нетаняху сформира държавно управление на единството в Ерусалим, то ще ускори както сигурността на Израел, по този начин и съюза му с Вашингтон, само че това ще изисква доста повече внимание от страна на администрацията на Байдън. Но въпреки това, вниманието на Белия дом ще бъде мощно разфокусирано сред Ивицата Газа и Украйна.

Колко огромен ще стане този проблем?

Това, което в този момент е битка сред Израел и Хамас, има капацитета да се трансформира в по-широка война, която да раздруса района, в който има доста съперничества - и доста американски войски, добавя Politico.

Хамас може да желае от своите ирански поддръжници и съчувстващи арабски държавни управления да му се притекат на помощ. Други въоръжени групировки, в това число основаната в Ливан Хизбула, могат да обезпечат жива мощ или да се възползват от момента, с цел да провокират принуждение на други места. В неделя се появиха известия, че Хизбула е обстрелвала израелски позиции с минохвъргачки.

Сраженията могат да се разпространят и отвън следената от Хамас линия Газа и на Западния бряг. Там напрежението сред палестинците и израелците набъбна, защото Израел построи повече селища върху земя, за която претендират палестинците.

Всяко държавно управление или формация обаче има и тласъци да заобикаля конфликта, в това число да не желае да заплашва връзките си с Вашингтон или да пролива кръв и запаси във война без явен край.

Американските чиновници се пробват да овладеят сраженията. В събота президентът Байдън предизвести " да не се позволява, че която и да е друга страна, враждебна на Израел, ще търси полза в тази обстановка ".

Междувременно помощниците му се нажежават до алено телефонната връзка със сподвижниците.

" С всеки, който има въздействие в едната или другата посока, е разговаряно ", съобщи американски чиновник, който, както и други, получи анонимност, с цел да разисква деликатния въпрос.

Израел предизвести другите враждебни участници да не се намесват.

" Разширяването на арената на бойните дейности против Израел ще бъде посрещнато с изключително недопечен отговор, в това число решителни и смъртоносни дейности. ", съобщи израелски чиновник.

Виновен ли е Иран?

Някои ястреби във Вашингтон побързаха да разгласят Техеран за същинския провинен за нападението на Хамас. В края на краищата Иран от дълго време подкрепя финансово и военно Хамас.

Говорител на Хамас заяви, че Иран е подкрепил нападението през уикенда, а ирански публични лица са го приветствали.

В отчет на Wall Street Journal от неделя, в който се цитират високопоставени членове на " Хамас " и " Хизбула ", се споделя, че ирански чиновници по сигурността са помогнали за планирането на нападението. Но групировки като Хамас резервират известна степен на самостоятелност от Техеран и американските публични лица към момента не са хвърлили виновността върху Иран.

" В момента не разполагаме с нищо, което да демонстрира, че Иран е директно забъркан в това нахлуване, в планирането му или в осъществяването му, само че това е нещо, което преглеждаме деликатно ", съобщи държавният секретар Антъни Блинкен в неделя сутринта пред NBC.

Това не значи, че Иран ще се отърве без последици. Съединените щати биха могли да вземем за пример да наложат нови наказания на Техеран поради общата му поддръжка за Хамас.

Ще завърши ли танцът сред Саудитска Арабия и Израел?

Нападението на Хамас заплашва подкрепяната от Съединени американски щати мирна самодейност, която планува Саудитска Арабия да възстановява дипломатическите връзки с Израел в подмяна на американски гаранции за сигурност и други услуги.

Но е прекомерно рано да се каже, че проектът е провален, макар че ще бъде занимателен.

По време на нападенията на Хамас Саудитска Арабия и други арабски страни направиха изказвания, които бяха по-благосклонни към палестинците, в сравнение с към Израел. Но тези незабавни реакции не засенчват други фактори, които саудитците, Израел и Съединени американски щати преглеждат при правенето на огромно спокойно съглашение, отбелязва още Politico.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман не е толкоз закрепен върху палестинската рецесия, колкото предходните водачи. Подобно на Израел, той вижда в Иран – главен покровител на Хамас опасност за страната си.

Саудитска Арабия и Израел към този момент си сътрудничат импровизирано във връзка с Иран; официализирането на връзките им укрепва анти-техеранския бастион.

Израел към този момент подписа съглашения за нормализиране на дипломатическите връзки с Бахрейн, Обединените арабски емирства и Мароко. Той има доста тласъци – в това число стопански да подписа такава договорка със Саудитска Арабия, където се намират най-светите места на исляма.

За Съединени американски щати всичко, което внася повече успокоение в Близкия изток, е добре пристигнало заради аргументи, които засягат разнообразни политики - от битката с тероризма до енергетиката. Друг значим фактор е желанието на Вашингтон да компенсира възходящото китайско въздействие в Близкия изток.

" Китай се появява с големи оферти към тези страни ", съобщи почитан чиновник от администрацията на Байдън пред Politico предходната седмица, преди офанзивата на Хамас. Той отхвърли да даде детайлности за формата на огромната договорка, в това число какви гаранции за сигурност ще предложи Съединени американски щати на саудитците. Длъжностното лице също по този начин съобщи, че палестинците са взели участие.

" Те желаят да бъдат част от този развой и ние не бихме го създали без тях ", сподели служителят. " Това е сериозна смяна спрямо тяхната политика, която беше, че те в никакъв случай няма да вземат участие в какъвто и да е развой, обвързван с нормализиране на връзките на арабска страна с Израел, в случай че няма палестинска страна. " Служителят не посочи кои са палестинците, само че евентуално става дума за хора, свързани с Палестинската автономност.

Този орган, който ръководи на Западния бряг, е слаб противник на Хамас и непрекъснато пропагандира против Израел. Но ориста му може да бъде повлияна от новите боеве. В края на краищата, отбелязва някогашен почитан чиновник на Държавния департамент, съществува " въпросът кой ще ръководи Газа, когато това завърши ".

Как Израел позволи това?

Няма бърз отговор на крещящия въпрос по какъв начин е допустимо да се случи такава комплицирана, многостранна офанзива на Хамас, без големият разследващ уред на Израел - или на Съединени американски щати, да разбере за нея авансово.

" Ще има някаква национална комисия за следствие на неуспехите в разузнаването ", предвижда Джонатан Шанцер от Фондацията за отбрана на демокрациите.

Хамас постоянно е била " тактическа " опасност – сериозна, само че не такава, която може да постави завършек на Израел. Но може би Израел не е оценил изцяло, че Хамас, благодарение на Иран, се е трансформирал в по-стратегическа опасност, добавя Шанцер.

През 2021 година Израел се сражаваше с Хамас, като в продължение на 11 дни унищожи многочислени цели на войнстващата формация в Газа, при което починаха минимум 260 палестинци и дузина израелци. Възможно ли е да е завършил тази борба прекомерно бързо - преди да е нанесла задоволително вреди на Хамас?

По това време Съединени американски щати поставиха целенасочени старания да убедят Израел да ограничи продължителността на интервенцията. Все отново Израел е достигнал точката на намаляваща възвръщаемост, когато става въпрос за броя на задачите, които е могъл да порази, споделя Шанцер.

Този кръг от сражения може да продължи доста повече от 11 дни, не на последно място тъй като Израел може да предприеме сухопътно навлизане и тъй като Хамас държи многочислени заложници.

Ще се отрази ли това на Украйна?

Съединените щати към този момент усилват даването на военно съоръжение, муниции и други запаси на Израел. Освен това разполагат кораби и самолети наоколо до Израел в символ на поддръжка.

Тези дейности са в разгара на несъгласията дали Вашингтон би трябвало да продължи да дава военна и икономическа помощ на Украйна. Републиканците, които показаха възходящи опасения по отношение на продължаващата поддръжка за Украйна, бързо се изрекоха в интерес на подпомагането на Израел.

Засега формалните представители на Съединени американски щати упорстват, че подпомагането на Израел няма да повлияе на помощта за Украйна. В доста случаи става въпрос за разнообразни системи.

Украинците може да са разочаровани от метода, по който Америка се отнася към тях, спрямо Израел. Не оказва помощ и фактът, че Израел не е предложил на Украйна толкоз поддръжка, колкото би могъл, охлаждайки връзките им, добавя Politico.

Каква е ролята на Китай?

По-рано тази година китайски публични лица обявиха, че са подготвени да се включат в мирните договаряния сред израелци и палестинци.

Това се случи след сполучливата роля на Китай във възобновяване на дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран. Но реакцията на Китай на последното принуждение може да разколебае израелците по отношение на напредъка на Пекин.

В изказване от неделя китайското външно министерство съобщи, че Израел и Палестина – то употребява този термин вместо Хамас или палестинците, би трябвало " да запазят успокоение, да проявят въздържаност и неотложно да прекратят военните дейности, с цел да защитят цивилното население и да избегнат  влошаване на обстановката ". Беше призовано за решение, учредено на съществуването на две страни.

За израелците това е вбесяващо.

Последните набези са евентуално най-тежкото принуждение, което са преживявали от 50 години насам. Те идват от тежко въоръжен отряд, който е поел надзор над територията, откакто Израел е премахнал селищата там с вярата да проправи пътя за дълготраен мир.

Израелците считат, че имат цялостното право да отвърнат на удара против Хамас.

Ювал Вакс, почитан чиновник в израелското посолство в Пекин, изрази отчаяние от изказването. " Когато хората биват избивани по улиците, това не е моментът да се приканва за решение за две страни ", сподели Вакс пред кореспонденти, представен от Reuters.

Въпреки това Китай е все по-голям състезател в района и надали Израел, Саудитска Арабия, или Иран ще посмеят да го изолират.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР