Нападател прерязва гърлото на раненаЖертвите на атентата са 133, 154-ма

...
Нападател прерязва гърлото на раненаЖертвите на атентата са 133, 154-ма
Коментари Харесай

„Ислямска държава“ пусна видео от атаката в Москва

Нападател прерязва гърлото на ранена
Жертвите на атентата са 133, 154-ма са ранените

Терористичната организация удостовери присъединяване си в кървавата баня

Видео, снимано от терористите, направили офанзивата в концертната зала “Крокус сити хол ” край Москва, разгласява през днешния ден “Амак ” - пропагандната организация на “Ислямска страна ”. Така терористичната организация удостовери съпричастността си към кървавата баня от петък вечерта, за която преди този момент пое отговорност.

На видеото се вижда, че в офанзивата са взели участие общо четирима терористи. Облеклото им съответствува в елементи с облеклото на арестуваните от съветските сили за сигурност по съмнение в осъществяване на закононарушението. На записа лицата на убийците са замъглени, а гласовете им са изменени.

На излъчените фрагменти се виждат още телата на невъоръжени хора, проснати на пода, и на стрелящи по тях от автомат AK-74M, крещящи лозунги за Аллах, “победа над неверниците ” и казващи на арабски, че са тук “заради религията на Бог ”. Един от терористите прерязва с нож гърлото на ранена. А съучастникът му приканва “убивайте, не ги щадете ”.

След като клонът на “Ислямска страна ” в Афганистан, прочут като “ИД-Хорасан ” или ИДИЛ-К, пое отговорност за офанзивата, американски чиновници потвърдиха, че през март американското разузнаване е получило информация, че ИДИЛ-K възнамерява офанзива против Москва.

В рамките на следствието на атентата съветската Федерална работа за сигурност заяви за задържането на 11 души по съмнение за присъединяване в терористичната офанзива. Четирима от тях, които бяха хванати в региона на Брянск, бяха посочени като директни участници в нападението. Според някои източници това са Раджаб Ализаде, Мухамадсобир Файзов, Шамсуддин Фаридуни и Сайдарки Рачабализода. Последният евентуално е бил погубен при ареста си.

От съветското Министерство на вътрешните работи обявиха, че измежду арестуваните няма руснаци, без да уточнят поданството им.

По последни данни в атентата са починали 133-ма души, а 154 са били ранени.



Опашки от даряващи кръв в столицата
Русия уважи паметта на починалите в атентата


Хиляди оставиха цветя пред зала “Крокус сити хол ” в днешния ден на печал в Русия.

Знамената в Русия бяха спуснати на половина в днешния ден на печал в страната в памет на починалите в кървавия атентат от петък, съобщи Ройтерс.

Това е най-смъртоносната офанзива на съветска територия от 2004 година насам, когато ислямистки бойци нападнаха учебно заведение в град Беслан и взеха за заложници над 1000 души, измежду които и стотици деца.

“Изразявам своите дълбоки и откровени съболезнования към всички, които са изгубили близки ”, съобщи в събота съветският президент Владимир Путин в послание към нацията, което бе и първият му обществен коментар след терористичния акт. “Цялата страна и целият ни народ страда дружно с вас ”, добави той.

Пред атакуваната зала “Крокус сити хол ” се стекоха хиляди хора, които оставяха цветя.

А в Москва и през днешния ден се извиха дълги опашки от искащи да дарят кръв. Кръвните банки оповестиха, че към този момент разполагат с задоволително количество за интервал от четири до шест месеца.

На доста места в съветската столица бяха сложени билбордове, на които е изобразена свещ и е изписана думата “скърбим ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР