Намиращият се в изгнание в Белгия бивш каталунски премиер Карлес

...
Намиращият се в изгнание в Белгия бивш каталунски премиер Карлес
Коментари Харесай

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Намиращият се в заточение в Белгия някогашен каталунски министър председател Карлес Пучдемон се съобщи на управляващите, откакто Испания издаде нова заповед за ареста му след постановените присъди против 12 други сепаратистки водачи, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Пучдемон " се яви непринудено пред белгийските управляващи, придружаван от юристите си ", заяви канцеларията му в изказване по отношение на издадената заповед за арест. В текста написа, че някогашният каталунски министър председател отхвърля заповедта и се опълчва на всевъзможни опити да бъде екстрадиран в Испания. Не е ясно дали сега Пучдемон е арестуван и разпитван.

Бившият каталунски министър председател и други водачи на сепаратисткото придвижване избягаха в Белгия през октомври 2017 година, откакто бяха призовани да се явят пред съда, с цел да дават отговор за опита си за обособяване на региона от Испания. Каталунските сепаратисти проведоха референдум за самостоятелност, който испанското държавно управление дефинира като противозаконен, напомня АП.

От понеделник в Каталуня се организират разнообразни протестни акции, откакто Върховният съд на Испания разгласи тежки присъди против каталунски политици, борещи се за разединение, поради ролята им за образуване на референдума за самостоятелност. За през днешния ден в Каталуня е планувана обща стачка.

Вчера каталунският министър председател Ким Тора разгласи в Народното събрание, че желае нов опит за " практикуване на правото на самоопределяне ". Това е в действителност референдум, само че както и преди, управляващите в Барселона внимават с изрече - такива референдуми са неразрешени съгласно испанското законодателство и не едно държавно управление е упорствало, че въпроси, засягащи целостта на Испания, могат да бъдат решени единствено и само от всички испанци.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (275)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР