Намиращата се в изгнание лидерка на беларуската опозиция Светлана Тихановска

...
Намиращата се в изгнание лидерка на беларуската опозиция Светлана Тихановска
Коментари Харесай

Светлана Тихановска: Съпругът ми Сергей може да е починал в затвора в Беларус

Намиращата се в заточение лидерка на беларуската съпротива Светлана Тихановска разгласи, че незнайно лице я е уведомило, че брачният партньор ѝ Сергей може да е умрял в пандиза, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Тихановска няма вести от брачна половинка си от март насам. През декември 2021 година Сергей Тихановски беше наказан на 18 години затвор по редица обвинявания, в това число за " образуване на всеобщи вълнения " в страната, ръководена от Александър Лукашенко от 1994 година насам. Осъдителната присъда се преглежда като политическо възмездие за индивида, който насочи предизвикателство към Лукашенко преди президентските избори през 2020 година, довели до огромно протестно придвижване, което беше смазано с принуждение, означи Агенция Франс Прес.

" Днес получих едно доста необичайно и ужасяващо известие. Неизвестно лице написа, че брачният партньор ми Сергей е умрял в пандиза ", написа Тихановска нощес в Туитър. Тя добави, че няма " никакви доказателства за това изказване ". Според нея това не е първият случай, в който се популяризират клюки за гибелта на брачна половинка ѝ, само че от 9 март тя няма никакви вести за него и " юристите нямат право да го виждат ". 

" Това е следващият опит на режима да окаже напън освен върху политическите пандизчии, лишени от всевъзможен контакт с външния свят и държани в ужасни условия, само че и върху техните родственици, принудени да живеят без никаква информация ", акцентира опозиционната лидерка. " Притеснявам се за Сергей всеки ден. Много е мъчно да се живее, когато не знаеш дали брачният партньор ти е жив, или не ".

Тихановска беше принудена да емигрира поради държавните репресии. През март тя беше наказана задочно на 15 години затвор по десетина обвинявания, в това число " скрит план за завладяване на властта ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР