Намирането на човешки ресурси с подходящи умения е най-сериозното предизвикателство

...
Намирането на човешки ресурси с подходящи умения е най-сериозното предизвикателство
Коментари Харесай

АИКБ призова за спешни мерки за справяне с недостига на персонал в ЕС

„ Намирането на човешки запаси с подобаващи умения е най-сериозното предизвикателство пред работодателите в Европа, което има сериозен негативен резултат върху стопанската система и обществото. Европа губи 0,8 евро на всеки отработен час, заради противоречие на предлаганите на пазара на труда умения на търсенето на работодателите. “, акцентира в своето изявление на Тристранната среща на европейските обществени сътрудници в Брюксел през вчерашния ден доктор Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ.

Тя взе присъединяване в срещата в качеството на настоящ ръководител на Европейския център на предприятията, предлагащи обществени услуги. Пред ръководителя на Съвета на Европейския съюз и министър–председател на Румъния госпожа Данчила, президента на Съвета на Европейския съюз Туск, ръководителя на Европейски Съюз Юнкер, еврокомисари и ръководители на европейските обществени сътрудници, тя настоя за незабавни ограничения за справяне с дефицита на работна мощ в европейски мащаб посредством насочването на младежите към обучение и подготовка в областта на точните науки, математиката, инженерството, цифровите технологии и превръщането на професионалното обучение и образование в най-предпочитана опция за избор.

Друг акцент в нейната тирада беше нуждата от насърчаването на конкурентоспособността на стопанската система, като безусловно належащо изискване за поддържане на извънредно скъпия европейски обществен модел. „ Въпреки, че популацията на Европа е едвам 7 % от международното, а Брутният вътрешен продукт – 25 %, 28-те страни – членки на Европа осъществят над 40 % от обществените разноски в света “, акцентира тя. Във връзка с това настоя за незабавни решения по Многогодишната финансова рамка за 2021-2027 и за вложения в инфраструктурата и в пълномощия, търсени на пазара на труда, за поощряване на продуктивността.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР