Намираме се във времена, в които е модерно да показваш

...
Намираме се във времена, в които е модерно да показваш
Коментари Харесай

6 неща, които е по-добре да не споделяте в Интернет

Намираме се във времена, в които е съвременно да показваш безусловно всяка част от всекидневието си в обществените си мрежи. Сутрешното кафе, мюслито с кисело мляко, утринния джогинг, шопингът в мола, ваканцията в чужбина – всичко е снимано и оповестено в Instagram. Трябва обаче да знаем, че има неща за себе си, които е целесъобразно да не споделяме в Интернет. Ето и кои са те:
Вашият имейл и телефонен номер
Въпреки че това звучи парадоксално, като се има поради, че с цел да имате профил в обществена мрежа, би трябвало да споделите своя имейл адрес и телефонен номер. Ваша е отговорността да вършиме преценка по кое време може да се доверите и по кое време не.

Това е по този начин, защото хакерите винаги са нащрек за тези, които елементарно издават тази информация, с цел да получат достъп до по-чувствителни данни. Оказва се, че вашият имейл и номер за връзка са първични входове към вашите мрежи, банкови сметки и телефонни контакти.
 Адресът и местоположението в действително време
Като споделяте домашния си адрес или местонахождение в действително време, вие предоставяте ценна информация, която може да попадне в несъответствуващи ръце. Например, в случай че тези, които имат достъп до адреса ви, знаят, че няма да сте там, тъй като сте оповестили, че ще сте някъде другаде, крадците могат да обхванат в жилището ви и да го ограбят.

Друг сюжет, който може да възникне, е офанзива против вашата цялост в дома ви, когато сте сами, в случай че също по този начин сте споделили с кого живеете. Не забравяйте, че местоположението в действително време се вижда в обществените мрежи и би трябвало да го деактивирате ръчно от настройките на мобилния си телефон.
Снимки на малолетни
Друга информация, която не би трябвало да споделяте онлайн и в обществените мрежи, са фотоси на малолетни. Това е по този начин, тъй като те се смятат за биометрични данни, които разрешават идентифицирането на обещано лице. В случай на непълнолетни е належащо категорично родителско единодушие.
 Документ за идентичност
Както при вашия имейл адрес и номер на мобилен телефон, разкриването на документи за идентичност като лична карта, шофьорска брошура, банкова карта или данъчна информация може да ви изложи онлайн. С тази информация някой може да се показа и да изиска заеми от ваше име или да изтегли пари от сметките ви, наред с други лъжливи дейности.
Поверителни диалози или информация
Водейки персонални и поверителни диалози или споделяйки чатове, имейли, документи, вие подлагате на заплаха чувствителни данни. Някои от тях може освен да разкриват персонални данни, за които говорихме, само че и тайна или извънредна информация за избрани хора, чието откриване може да се смята за държавна измяна или закононарушение, а това може да докара до правосъдни каузи.
Компрометиращи отзиви
Завършваме този лист с неща, които не би трябвало да споделяте в интернет или обществените мрежи, с точка, която е по-скоро съвет. Компрометиращите отзиви, като недоволства или мнения, разкриват вашите желания по избрани тематики. Когато са обществено изложени, те могат да ви донесат проблеми в разнообразни обществени кръгове. Най-добре за вас ще бъде да ги запазите за себе си или за диалози с непосредствен кръг от хора.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР