Намираме се в сезона на летните гръмотевични бури, когато падат

...
Намираме се в сезона на летните гръмотевични бури, когато падат
Коментари Харесай

Как да се пазим от мълнии? Препоръките на проф. Георги Рачев пред ФАКТИ

Намираме се в сезона на летните гръмотевични стихии, когато падат мълнии. Преди дни мъж и жена починаха, покосени от гръмотевица, откакто се подслониха в беседка на открита поляна край Гигинци. Младо момиче също пострада от гръмотевица, откакто две коли се удариха леко, а приятелят ѝ и другият лидер пишеха протокол за ПТП, само че навън. Как да се пазим в такива обстановки... За отговори по тематиката се обърнахме към климатолога проф. Георги Рачев. Ето какви рекомендации даде той пред ФАКТИ.

- Проф. Рачев, напоследък станахме очевидци на това по какъв начин хора са покосени от мълнии? Имате ли статистика в тази посока за произшествия, при които има потърпевши хора?
- Няма точна статистика. Приблизително мога да кажа, че за последните 25 години смъртността в България при хора, изумени от мълнии, е 1,5 индивида на година. Това е видяно приблизително статистически. Все отново би трябвало да се знае, че над 85-90% от хората, ударени от мълнии, оживяват. За страдание всяка година имаме и починали. Климатът на България е подобен, че от април до октомври гръмотевичните стихии и купесто-дъждовните облаци са налице. Светкавицата е образният резултат на мълнията, а гръмотевицата е звуковата част от мълнията. Особено сензитивна е България, а това може да се отнесе и към целия Балкански полуостров. Най-често гръмотевичната активност се показва през май, юни и първата половина на юли. Тогава е върхът на гръмотевиците. Много забавен е фактът, че 80% от изумените хора от мълнии са мъже. И това се изяснява с тъй наречените развлекателни действия. Има един неповторим случай за Европа. През 2020 година в Швейцария гръмотевица поразява електронното табло на стадион, на който се играе футболна среща. Играят младежи. 16 състезатели са изумени, тъй като мълнията през таблото и бетона стига до наводнения терен. Така електрическият заряд минава през целия терен, само че няма смъртен случай. В страни като Китай, Бангладеш, Индия, Пакистан, които са доста чувствителни на мълнии, умират десетки души приблизително на година.

- Какви препоръки давате? Какво да вършим, когато гърми и трещи...
- В града сме относително предпазени. Има електрически мрежи, има гръмоотводи по постройките, само че и има жертви в градски условия. Това не значи, че би трябвало излезеш на балкона и да се кефиш на светлинното шоу, когато стартира гръмотевична стихия. Излизайки на балкона, 1000 пъти нараства вероятността да бъдеш изумен от гръмотевица. По време на стихия, в случай че гръмотевица падне близо, е добре да се изключи тв приемникът и други електроуреди, да не се държите за парното, както и да не влизаш да се къпеш. 25% от мълниите падат в закрито пространство. Така почина и фамилията край Гигинци преди дни. Двамата се бяха скрили в беседка, само че тя не пази от мълнии.

Когато си навън, стигаме до правилото 30/30. Когато след светкавицата започнеш да броиш и стигнеш до 30, а по-късно чуеш гръм, значи тя пада надалеч от теб.

Мълнията пада на 3-4 километра от теб, а това значи, че внезапно се покачва вероятността идващите минути мълниите да почнат да падат към теб. Много е значимо да не се изпада в суматоха. Ако мълниите са в небето, сред обособените елементи на облака, заплахата е може би милион по-малка. Но в случай че се види, че мълнията е ориентирана към земята, заплахата е доста огромна.

Първата ти работа, в случай че попаднеш в такива условия, е да си изключиш телефона.

Ако може е добре да извадиш и батерията, да се освободиш от всевъзможни железни предмети – въдици, пикели, щеки за вървене, и да ги оставиш най-малко на 20-30 метра от теб. Сядаш като пате, клекнал ниско долу, само че не би трябвало да лягаш. Трябва да си върху нещо колкото се може по-сухо – камъче, трева, нещо… Целта е изглеждаш по-мъничък и да чакаш бурята да отмине. Правилото за Съединени американски щати е, че в случай че за 30 минути към този момент виждаш и чуваш надалеч от теб мълнии, значи нещата са отминали.

- А в случай че сме във вода – било на море, язовир или река?
- Там е супер рисково. Най-често стават случая с риболовци. Аз обичам да плавам, когато вали, тъй като е готино, само че следователно главата ти е като шамандура и е прелестен спусъчен механизъм мълнията да те нацели. След огромните надпревари на игрища, какъвто образец дадох, рискът във водоемите е на второ място.

Ако си с кола, влизаш в нея и не мърдаш.

Купето е работи като фарадеева клетка и при удара на мълнията токът тече по него, изпепелява гумите, само че най-вече да ти настръхне косата, тъй като се основава доста мощно електрическо поле. Има и случай, когато електричеството влиза и в колата, само че те са извънредно редки. Колата пази, това би трябвало да се знае.

- И да излезем малко от тематиката, само че случката си заслужава внимание. Откога вашата специалност – на синоптиците, на метеоролозите, стартира да нервира толкоз доста политиците, че дават мотив да ви уволняват. Ваши сътрудници бяха отстранени от работа, тъй като объркали прогнозата за деня на националния празник на Унгария и по този начин провалили подготвяното най-голямо шоу с фойерверки…
- Веднага давам отговор с определението на Световната метеорологична организация какво е прогноза: Това е научнообосновано предугаждане на времето. Някой считат, че метеоролозите – по-специално синоптиците, са някакви гадатели. Че дори някой си разрешаваме да гледаме и 14 дни напред. Естествено е, че при всяка една прогноза съществува доза на възможност. Няма прогноза, няма човек на този свят, който да може да ви отговори със 100% сигурност, че на следващия ден в Будапеща ще бъде тъмно с ниска облачност. Винаги съществува някакъв % на неопределеност, тъй като времето, а в дълголетен аспект това важи и за климата, има вероятностен темперамент и се подчинява на закона на хаоса, който е спретнат, само че все пак е безпорядък. Смятам, че сътрудниците ми в Унгария са си свършили работата. Според мен в цялата работа има някакъв политически аспект. Друго е смешното.

Когато казваш, че в този момент ще е грее слънце, а в това време на открито вали дъжд.

И това става по време на предаване. Това аз съм го виждал онлайн в българските малките екрани. Ето това е куриоз, който е заслужен за доста смешки. Иначе би трябвало да се отнасяме съществено към работата на синоптиците. Тридневната прогноза е съвсем 85% точна. Колкото по-напред вървиш, толкоз прогнозата придобива по-объл темперамент, както се споделя. И както се майтапят множеството хора добива 50% възможност - или ще вали, или няма да вали. И климатът има своя дан в точните прогнози. Ето в този момент мога да направя и от вас един синоптик. Защото… Често давам този образец. Ако знаете, че в Лас Вегас през юли и през август, на база данни от 80 години обратно, единствено един ден вали. Ако ви попитам на 31 август 2067 дали ще вали в Лас Вегас, не е наложително да сте учили 10 години физика на атмосферата, климатология и така нататък, с цел да ми кажете, че няма да вали. Вероятността да познаете е над 97%. Иначе всички познават унгарския министър председател Орбан. Нямам визия дали метеорологичната работа там е на послушание на техния Министерски съвет, с цел да се стигне до уволнения. Но е доста вярно метеорологичната работа да е подчинена на Министерски съвет, тъй като е доста значима. Така че активността на синоптиците е доста отговорност. Да не приказваме за онази част, в която прогнозите касаят авиацията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР