Намирам за цинично Европейският съюз да е поискал от България,

...
Намирам за цинично Европейският съюз да е поискал от България,
Коментари Харесай

Курумбашев: Цинично е ЕС да е поискал от България да затвори ядрените си реактори, след което да ни казва да отделяме повече пари за извеждането им от експлоатация

" Намирам за цинично Европейският съюз да е изискал от България, Словакия и Литва да затворят своите нуклеарни реактори, те да са се съгласили с това изискване (аз бих употребявал думата " ултиматум " ), след което Европейски Съюз да ни споделя: " Извинявайте, само че вие би трябвало да отделяте повече средства за извеждането от употреба на вашите реактори. Едно е, в случай че приказваме за суверенно решение, взето от суверенни страни – по този начин, както се случи във Франция и Германия. В нашия случай, обаче, приказваме за изискване, сложено от Европейскиясъюз, който по това време се състоеше от 15 страни членки. И изискването за присъединение към негобеше: " Ще влезете в Европейски Съюз единствено в случай че спрете тези реактори ".

Това съобщи Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, по време на съвещание на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал, което се организира през вчерашния ден в Брюксел. На него беше разискван отчетът " Създаване на специфична финансова стратегия за извеждане от употреба на нуклеарни уреди и ръководство на радиоактивни боклуци ", по който докладчик е Петър Курумбашев.

Програмите „ Козлодуй “ и „ Бохунице “ са основани в подтекста на договарянията за присъединение към Европейски Съюз на България и Словакия. Настоящото предложение е продължение на уговорката на Съюза да даде финансова поддръжка на страните членки при извеждане от употреба, надлежно на блокове 1-4 на АЕЦ " Козлодуй " и на атомната електроцентрала " Бохунице VI " в Словакия. В актуалното предложение за програмата „ Козлодуй “ са отделени €63 млн. За програмата „ Бохунице “ са планувани €55 милиона, а за програмата на Съвместния проучвателен център (JRC) за извеждане от употреба и ръководство на отпадъците са отделени оставащите €348 млн. В член 7 предлагането дефинира оптимален предел за финансово присъединяване на Съюза от 50%, което не подхожда на сегашната процедура за България и Словакия - надлежно 60% и 63%.

" Предложеното намаление на съфинансирането от страна на Съюза ще сътвори финансова тежест за енергийните браншове в двете страни. Трябва да се означи, че прекъсването и последващото по едно и също време извеждане от употреба на четири блока на АЕЦ " Козлодуй " е прибързано, бяха осъществени редица стратегии за рационализация ", съобщи по време на разискването българският евродепутат.

" България, Словакия и Литва се съгласиха с това, само че както литовскитереакторитип РБМК 1500 можеше да работят, по този начин и нашите реактори, които са вид ВВЕР 440,в момента можеше да създават електрическа енергия за стотици милиони, а не да обсъждаме " голямата " помощ от 63 милиона евро за 7 години, което прави по 9 милиона евро от Европейски Съюз за извеждането от употреба на нуклеарни уреди в България.

„ В момента се изричам не като главен докладчик по този отчет а като български евродепутат. Честно казано, в българското общество съществува болката от това, че пред нас беше сложено това като изискване. Особено що се отнася до блок III и IV, които можеше към момента да работят “.

Петър Курумбашев добави, че е разговарял спредставители натрите правителстваибългарската страна еединствената, която не е поискалаповечепари. „ И на този декор, намирам за безконтролно от страна на Комисията да избяга отспазването най-малко на по този начин фиксиранияангажимент. Още повече – това е ангажимент, подбуден от претенции, сложени от самия Европейски съюз като ултиматум към страните, които бяха кандидат-членки към този миг. Затова и не редно сега да се разяснява по този метод въпросът за понижаване на присъединяване от страна на Европейския съюз ", сподели още Курумбашев.

Според българския евродепутат сумите, препоръчани за страни като България и Словакия, са извънредно дребни, а в същото време двете страни могат да бъдат посочени като образец за страни, които са извели безпроблемно от употреба своите реактори.

" Надявам се, че ще има и по-сериозно финансиране за Съвместния проучвателен институт на Европейски Съюз, с цел да може да се образува изследователска група по извеждане на атомни реактори в бъдеще. Трябва да се откри метод за потреблението на знанията и уменията на другите страни членки по другите видове реактори - освен в границите на Европейски Съюз, само че и отвън него ", сподели българският евродепутат.

„ И най-после, като се има поради правилото на равно отнасяне и го сравня с % на съфинансиране от Съюза в литовската на програмата за извеждане от употреба, избран на 80%, смятам оферти от Европейска комисия метод за небалансиран. Солидарен съм с настояването на Литва за финансиране в размер на 780 млн. евро за 7-годишен интервал – сума, друга от препоръчаните от Комисията 552 млн. евро. Финансирането е належащо, с цел да може да стартира работата по извеждане от употреба на втория реактор на АЕЦ „ Игналина “.

https://youtu.be/0Fa_BJq0dm8 - видео от изявлението

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР