Намесата на НАТО в събитията в Украйна е възможна, ако

...
Намесата на НАТО в събитията в Украйна е възможна, ако
Коментари Харесай

Байдън назова причината за началото на Третата световна война

Намесата на НАТО в събитията в Украйна е допустима, в случай че Русия употребява химическо оръжие, сподели Джо Байдън. " Химическите офанзиви " е обичан трик на американците. Именно тях Съединени американски щати използваха като предлог за офанзиви против Ирак и Сирия. И в двата случая заканите за потребление на химическо оръжие по-късно се оказаха измислици. Изглежда, че в Украйна в този момент готвят провокация по „ сирийски сюжет “.

Въпросът за намесата на НАТО ще бъде на дневен ред, в случай че Русия употребява химическо оръжие в Украйна, даде обещание президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, говорейки в Брюксел в четвъртък след срещата НАТО. Американският водач беше запитан дали съгласно него съветският президент Владимир Путин обмисля опцията за потребление на химическо оръжие в Украйна и по какъв начин биха могли да реагират Съединени американски щати или НАТО в този случай.

„ Не мога да отговоря на първия въпрос. Не мога да пусна разследващи данни. Това е първото. Второ, ние ще отговорим, ще отговорим, в случай че той го употребява “, сподели Байдън. Какъв тъкмо ще бъде отговорът ще зависи от естеството на потреблението на химическо оръжие, добави той. На уточняващ въпрос дали това е боен отговор, американският водач уклончиво даде обещание: „ Това ще докара до симетричен отговор “ и добави, че окончателното решение в НАТО ще бъде взето при положение на описаното развиване на събитията.

Германският канцлер Олаф Шолц подхвана тематиката: „ Всяко потребление от Русия на химически или биологични оръжия в Украйна би било нарушаване на всички правила, всички съглашения и всички съществуващи конвенции. Можем единствено да кажем: не го правете! "

Френският президент Еманюел Макрон беше още по-неопределен. Запитан за реакцията на Запада към хипотетична химическа офанзива в Украйна, той сподели: „ Ние се приготвяме, работим, само че няма да разгласявам никакви червени линии по този въпрос “.

Малко преди речта на Байдън, „ Ню Йорк Таймс “ заяви, базирайки се на лични източници, че управляващите са основали специфична група " Тигър ", която създава проект за реакция на Вашингтон при положение, че Москва " употребява нуклеарно, биологично или химическо оръжие ".

Игор Коротченко, основен редактор на списание „ Национална защита “, счита, че Байдън всъщност е маркирал „ алена линия “, след прекосяване на която Съединени американски щати са подготвени да отприщят война против Русия. „ Не можем да го изключим. Но в случай че той стартира Трета международна война, тогава в последна сметка сред Атлантическия и Тихия океан, вместо Съединени американски щати, ще има пролив на името на другаря Сталин. За експанзия против Русия Съединени американски щати ще получат нуклеарен удар в отговор. Мисля, че Пентагонът и Белият дом ясно осъзнават това “, сподели Коротченко. С изказването си Байдън „ в действителност тласка Зеленски към огромно повтаряне на провокации, които към този момент се случиха в Сирия през 2013-2017 година и в Ирак през 2003 година “

„ Във всеки случай специфичната военна интервенция на Русия ще бъде прекъсната и опитите за провокации, даже с потребление на химическо оръжие, ще бъдат прекъснати, в това число с разчитането на нашите военни качества “, сподели Коротченко.

„ В този случай ние не се ръководим от заканите на Байдън. Ние пазиме нашето суверенно право да подсигуряваме сигурността на Русия и нейния народ. Надявам се, че Украйна ще бъде изцяло изчистена от нацизма – чак до Лвов. Никой нацист няма да избяга от възмездието. И в случай че Байдън желае да подвига звук, това е негово право. Но в Съединени американски щати знаят, че нуклеарен удар е най-хубавото въздържане против безразсъдните дейности на нашите американски сътрудници, а не на нашите съперници “, акцентира Коротченко.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реши да играе дружно с Байдън. „ Всяко потребление на химическо оръжие изцяло ще промени естеството на спора. Това ще бъде недопустимо, ще наруши интернационалното право и ще има дълбоки последствия “, сподели генералният секретар на Алианса. „ Решихме да предоставим на Украйна повече поддръжка, в това число средства за отбрана против киберзаплахи, биологични, химически и нуклеарни оръжия “, уточни Столтенберг.

В същото време Столтенберг съзнателно отхвърли като подправени предизвестията на съветското министерство на защитата за закани от провокации в Украйна с потребление на токсични субстанции, нито разяснява данните за американските биологични лаборатории, ситуирани в Украйна. Както предизвести на 16 март генерал-майор Игор Конашенков, представител на съветското министерство на защитата, СБУ, с поддръжката на западните страни, приготвя провокация в Украйна, употребявайки отровни субстанции против цивилни, с цел да упрекна Москва за това. Според генерала измежду документите, хваната в 4-та бригада на украинската национална армия, има подробна карта на Украйна с маркирани обекти и типове съхранявани отровни субстанции. „ Следователно всеки опит за провокиране от СБУ с потребление на токсични субстанции неизбежно ще бъде оголен “, предизвести представителят на Министерството на защитата.

На 21 март Конашенков сподели, че приключването на амоняк в завода „ Сумихимимпорт “ в Суми е резултат от провокация на украински националисти, същата, за която той предупреждаваше по-рано.

Подобно на Коротченко, Елена Панина, шеф на Института за интернационалните политически и стопански тактики, се съмнява, че НАТО в действителност е подготвена за нуклеарна война. Според нея военното лоби във Вашингтон по присъщия за него метод се пробва да извлече изгода от всеки спор в света, изключително от подобен огромен като в Украйна.

„ Да, те ще продължат да доставят с оръжия остатъците от украинската войска, само че също по този начин схващат, че съветските въоръжени сили просто мелят и съвсем приключват смилането на този боен капацитет “, сподели политическият анализатор „ В същото време те не са подготвени за нуклеарен спор, изключително на фона на Украйна. Ако беше другояче, те щяха да се приближат доста до потреблението на нуклеарни оръжия “, добави тя.

В предишното обвиняванията за " подготвяни химически офанзиви " бяха задоволителна причина за започване на една от най-големите акции на Съединени американски щати напоследък - нашествието в Ирак. Вашингтон подцени обстоятелството, че през 1990-1998 година иракските управляващи, под управлението на интернационалните инспектори, обезвредиха целия си боеприпас от химически бойни глави, съоръжение за тяхното произвеждане и на отровни субстанции. През 2002 година иракският водач Саддам Хюсеин още веднъж позволи инспектори на Организация на обединените нации в страната и те потвърдиха, че в Ирак няма химическо оръжие.

Но на 5 февруари 2003 година държавният секретар Колин Пауъл, говорейки от трибуната на Организация на обединените нации, разгласи, че Съединените щати разполагат с „ изобилни доказателства “, че режимът на Саддам разполага с оръжия за всеобщо заличаване. Като доказателство Пауъл показа епруветка, останала в историята, където, както твърди шефът на Държавния департамент, има " бацили с антракс " (едва след известно време се разбра, че е имитация).

Това, което се случи по-нататък, беше въпрос на техника - Съединените щати упрекнаха Багдад в нарушение на съответната резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че взеха решение да работят без оглед на Организация на обединените нации, защото Русия, Китай и Франция дадоха обещание да наложат несъгласие на всяко решение за военна интервенция в сигурността съвет. На 20 март 2003 година американски контингент, подсилен от британци, австралийци и поляци, нахлу в страната. Войната в последна сметка се проточи до 2011 година

Подобна скица – обвиняването в химически офанзиви като casus belli (причина за война) – американците се пробваха да приложат 10 години по-късно в Сирия. През август 2013 година в предградието на Дамаск Гута бяха изстреляни няколко ракети, чиито бойни глави бяха цялостни със зарин, нервнопаралитичен газ. Загинаха - съгласно разнообразни източници - от 280 до 1700 души, 3,6 хиляди пострадапха.

Москва прикани за следствие, в това число в светлината на доказателствата на сирийското държавно управление, че офанзивата е дело на бунтовници. Но администрацията на Обама незабавно упрекна „ режимът на Асад “. Обама заплаши година по-рано, че потреблението на химическо оръжие ще бъде " алена линия " за сирийските управляващи.

След нещастието в Гута Съединени американски щати обявиха, че границата е била прекрачена - и Белият дом разгласи подготовка за интервенция в Сирия. След това повторението на иракския сюжет беше спряно с напъните на съветската дипломация.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР