Намерението за отдаване на концесия на морските буни среща много

...
Намерението за отдаване на концесия на морските буни среща много
Коментари Харесай

50 са мераклиите за концесия само за две от буните във Варна

Намерението за отдаване на концесия на морските буни среща доста огромен интерес от страна на искащи да стопанисват оборудванията. Това разкри в ефира на Дарик регионалният шеф Стоян Пасев.

Има доста искащи да стопанисват брегозащитните уреди, чието предопределение е да разрушават вълните. Над 50 запитвания има за две от буните. Едната е на „ Траката ”, като огромен интерес има и към буните на Алея Първа.

Буните, които са обществена държавна благосъстоятелност, не са ремонтирани откогато са основани. Прехвърлянето им като благосъстоятелност на общините или отдаването на концесия са разновидностите за възстановяване на тяхното положение.

При отдаване на концесия за период от 35 години оборудванията могат да бъдат употребявани за създаване на пирсове (кейове) и заведения, уточни Пасев. Според него е допустимо концесията да е безвъзмездна до размера на изтребване на инвестицията, защото строителството във водата е много скъпо. Изборът на концесионер ще става посредством търг, уточни регионалният шеф.

Състоянието на крайбрежията във Варненска област е трагично, а брегоукрепването е един от методите за справяне с този проблем, съгласно Стоян Пасев.

Очакват се загуби на огромни територии от плажовете. Само на плажа в кв. ”Аспарухово ” в границите на една година са изгубени към 50 дка от пясъчната линия, е посочило замерване. Загуби на територия има както на отдадените на концесия пясъчни линии, по този начин и на останалите плажове. Надеждите са през летния сезон част от изгубените пясъчни територии да бъде възобновени.

„ Ние сме единствената страна в Европа, която отдава територии от сушата на водата. Всички останали от дълго време са решили този проблем. Дори Румъния направи брегоукрепваща буна с дължина към 8 км край Констанца ”, означи регионалният шеф.

Прави се всичко допустимо пътят сред „ Златни пясъци ” и село Кранево да не пропадне. По думите на Пасев обаче свличането на земни маси там " няма подсилване ". Засегнатата територия попада в общините Аксаково и Балчик, които са надлежно във Варненска и Добричка област, а това прави казуса още по-сложен за разрешаване.

„ Според мен са нужни толкоз доста средства, че надали ще намерим финансиране ”, разяснява губернаторът.

За да се понижи натоварения трафик, изключително през лятото, е отправено питане до Гугъл с молба на картите им като главен маршрут сред „ Златни пясъци ” и „ Албена ” да бъде маркиран обходният път през село Осеново, а не крайбрежният с дейното свлачище. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР