Намерението на правителството да прави Държавна петролна компания и да

Намерението на правителството да прави Държавна петролна компания и да ...

Държавата призна регулаторната си немощ при горивата.


Намерението на правителството да прави "Държавна петролна компания" и да продава горива на собствена верига бензиностанции би могло лесно да се пласира на електората, тъй като една от заявените цели е да се поддържат ниски цени. В действителност обаче то е признание, че институциите, призвани да регулират и контролират този пазар, не работят и парите на данъкоплатците за издръжката им отиват на вятъра. А този пазар е ключов както за останалите икономически дейности, така и за приходите в бюджета.

Дори финансовият министър Владислав Горанов не се притесни директно да признае на пресконференецията в понеделник, че държавата предпочита да влезе на пазара на горива, отколкото да се меси в "независимия" орган Комисията за защита на конкуренцията.

От думите му са разбра, че намира за напълно нормално държавата чрез своята компания едновременно да се конкурира с останалите играчи на пазара на горива и да ги контролира.

Забележително е, че през предишните си управленски мандати ГЕРБ отказваше да се вслуша в многобройните критики и предложения на независими експерти и опозиционни политици за необходимостта от адекватна регулация, контрол и мерки, които да гарантират, че секторът работи на светло, конкурентно и по правилата. Вместо това премиерът Бойко Борисов регулярно отправяше хвалебствени слова към органите на финансовото министерство, на МВР, прокуратурата и службите за преборването на контрабандата, докато спазарената на партийно-бизнес принцип антимонополна комисия все проверяваше и все не откриваше проблем в този сектор.

Но сега внезапно – в разгара на битката с коронавирусната епидемия – правителството реши да признае не само наличието на системен проблем, за който самото то носи отговорност, но и да предложи решение, което изглежда доста съмнително по отношение на крайния ефект.

Източник: mediapool.bg