Намерението на правителството да прави Държавна петролна компания и да

...
Намерението на правителството да прави Държавна петролна компания и да
Коментари Харесай

Държавата призна регулаторната си немощ при горивата

Намерението на държавното управление да прави " Държавна петролна компания " и да продава горива на лична верига бензиностанции би могло елементарно да се пласира на електората, защото една от декларираните цели е да се поддържат ниски цени. В реалност обаче то е самопризнание, че институциите, призвани да контролират и управляват този пазар, не работят и парите на данъкоплатците за издръжката им отиват напразно. А този пазар е основен както за останалите стопански действия, по този начин и за приходите в бюджета.

Дори финансовият министър Владислав Горанов не се тормози непосредствено да признае на пресконференецията в понеделник, че страната избира да влезе на пазара на горива, в сравнение с да се меси в " самостоятелния " орган Комисията за защита на конкуренцията.

От думите му са разбра, че намира за изцяло обикновено страната посредством своята компания по едно и също време да се конкурира с останалите играчи на пазара на горива и да ги управлява.

Забележително е, че през предходните си управнически мандати ГЕРБ отхвърляше да се вслуша в многочислените рецензии и оферти на самостоятелни специалисти и опозиционни политици за нуждата от съответна регулация, надзор и ограничения, които да подсигуряват, че секторът работи на ярко, конкурентно и по разпоредбите. Вместо това министър председателят Бойко Борисов регулярно отправяше хвалебствени слова към органите на финансовото министерство, на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и службите за преборването на контрабандата, до момента в който спазарената на партийно-бизнес принцип антимонополна комисия все ревизираше и все не откриваше проблем в този бранш.

Но в този момент ненадейно – в разгара на борбата с коронавирусната зараза – държавното управление реши да признае освен съществуването на систематичен проблем, за който самото то носи отговорност, само че и да предложи решение, което наподобява много подозрително във връзка с крайния резултат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР