Намаляващото потребление, липсата на кадри,бюрокрацията и проблемната нормативна уредба са

...
Намаляващото потребление, липсата на кадри,бюрокрацията и проблемната нормативна уредба са
Коментари Харесай

Почти 30% от бизнеса не вярва на съдебната система. Оптимизмът обаче преобладава на пазара

Намаляващото ползване, неналичието на фрагменти,бюрокрацията и проблематичната нормативна уредба са измежду главните компликации пред бизнеса у нас сега. Това са изводите от национално представително изследване на икономическата средата в България. Едва една трета от мениджърите са съгласни, че данъчната система основава равни условия за всички компании в страната, а доверие в правосъдната система имат единствено 28%.

40% считат, че сега равнището на ангажираност на институциите с въпросите на бизнеса е задоволително, а 27% са удовлетворени от държавните начинания във връзка с обществените разисквания, които играят основна роля в установяването на бистрота и доверие в обществото.

27% считат, че регулациите и инспекциите се ползват изборно.

Изследването на агенцияЕСТАТе измежду ръководители на 600 български компании и е правено сред 30 октомври и 8 декември предходната година по поръчка на Сдружението за съвременна търговия (СМТ), в което влизат най-големите търговски вериги като Lidl, Kaufland, Billa, " Фантастико ".

Търговската промишленост в България обаче се показва добре през третото тримесечие на 2023 година, като показателят на бизнес климата за бранша е над междинните стойности за бизнеса в страната. Според проучването, макар че през третото тримесечие на 2023 година потреблението се свива, инфлацията – понижава, амениджърите в търговията са по-оптимистично настроени към бизнес средата. Повечето компании - 94% споделят, че са в положително или най-малко в приемливо положение, а едвам 9% от мениджърите чакат утежняване на бизнеса им.

Сдружението сплотява играчи на пазара с над 1000 търговски обекти и близо 23 000 чиновници в цялата страна.

Други съществени провокации са политическата неустойчивост, войната, инфлацията, демографската рецесия, споделя шефът на ЕСТАТ Иво Желев.

Значителни разлики в бизнес климата се обрисуват и във връзка с географското състояние.

" От една страна са междинните и огромни предприятия, главно в търговията, в Югозападния и Южния централен район. Съвсем друго, на другия полюс, е положението на микропредприятията, изключително в трите планови региона в Северна България. Това са разнообразни бизнес, обществени, потребителски и всевъзможни други вселени ", споделя още Желев.

Сериозен и дългогодишен проблем остава. От една страна тя води до недостиг на фрагменти, от друга - резултира в по-лош потребителски профил на клиентите.

В бранша работят сред 45 и 80 хиляди души, които продават артикули на към 5 млн. консуматори с лимитирани благоприятни условия, регистрират от Сдружението за съвременна търговия.

Въвеждането на еврото няма докара допоскъпване на стоките в магазините у нас, тъй като има ясни правила, а в огромните вериги преизчислението на цените ще се прави автоматизирано от програмен продукт. Това предвижда изпълнителнителният шеф на Сдружението за съвременна търговия Николай Вълканов.

По думите му подготовката за приемането на еврото генерира разноски за фирмите, само че тя му върви в период и към този момент задоволително напреднала.

" За да има смисъл от средствата, които фирмите влагат, е належащо и страната да постави повече старания, " сподели още Вълканов.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР