Намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и увеличаващата се продължителност на

...
Намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и увеличаващата се продължителност на
Коментари Харесай

Световната банка: България е сред държавите с най-застаряващо население в света

Намаляващата раждаемост, възходящият брой разводи и увеличаващата се дълготрайност на живота са измежду многото фактори, които трансформират демографските индикатори по света. Всъщност в доста страни се следи изцяло застаряване на жителите. Според изследване на Световната банка от 2019 година следните страни имат най-възрастното население.

България

Малко над 21% от българите са на възраст 65 и повече години, което способства както за общото застаряване на популацията, по този начин и за едно от най-бързите обезлюдявания в цяла Европа. Вследствие на смъртността измежду възрастните хора и бягството на младежите от страната, недоволни от корупцията и неприятните вероятности за живот, популацията на България, което през 80-те години на предишния век е било 9 милиона души, се чака да намалее до 5,4 милиона души през 2050 година

Германия

С една пета от популацията на страната на възраст минимум 65 години, темповете на застаряване на популацията на Германия са се ускорили от началото на 21-ви век. По-голямата дълготрайност на живота и спадът на раждаемостта, дължащ се на неефективна фамилна политика, към момента са измежду главните аргументи за тази демографска наклонност.

Гърция

Около 22% от популацията на Гърция е на 65 и повече години. Всъщност от 2010 година насам жителите на Гърция непрестанно застаряват, като сред 1 януари 2011 година и 1 януари 2020 година броят им е намалял с 3,7 %, основно заради спада на раждаемостта, провокиран от икономическата рецесия. Не единствено че дамите раждат деца на по-късна възраст, само че и фамилиите имат по-малко поколение заради разноските и неналичието на ограничения за обществено подкрепяне.

Финландия

Повече от една пета от популацията на Финландия е на възраст 65 или повече години. Тази страна се счита за една от най-щастливите в света, тъй че не е изненадващо, че финландците се радват на по-голяма дълготрайност на живота. Всъщност популацията на Финландия е както бързо застаряващо, по този начин и с намаляваща раждаемост. За да противодейства на тази наклонност, държавното управление е въвело ограничения, благоприятстващи раждаемостта, които в действителност са подобрили раждаемостта от началото на пандемията от ковид.

Португалия

Не единствено че над 22 % от популацията на Португалия е на възраст 65 или повече години, само че и през последното десетилетие популацията на страната е намаляло с 2 %. Населението на Португалия застарява бързо, частично заради неналичието на работа за младежите в страната, което ги кара да търсят благоприятни условия в чужбина. Очаква се до 2050 година Португалия да има над 10 000 столетници, което е над два пъти повече от 4000-те хиляди столетници, живеещи в страната сега.

Италия

Двадесет и три % от популацията на Италия е на възраст 65 или повече години, което я прави втората най-застаряваща нация в света и най-възрастната в Европа. Разбира се, за това е отговорна международната наклонност за понижаване на раждаемостта измежду развитите страни, само че доста от младежите в Италия също емигрират. Други фактори, като убеждението, че човек би трябвало да се ожени, преди да напусне фамилния дом, неналичието на финансова помощ за студентите и слабата поддръжка за бременните дами, също изясняват намаляването на раждаемостта в Италия.

Япония

Със междинна възраст от 48 години Япония е страната с най-застаряващо население в света. Всъщност една четвърт от популацията на страната (28 %) е на 65 или повече години, като се чака до 2050 година този дял да нарасне до 38 %. Намаляването на раждаемостта в комбиниране с увеличението на продължителността на живота през последните десетилетия са в основата на тази демографска наклонност. Всъщност до 2050 година броят на работещите хора се чака да бъде еднакъв на този на пенсионерите! Интересно е, че въпреки бракът към момента да е мощно скъп в японската просвета, браковете там не престават да понижават. Освен това единствено 2 % от ражданията се реализират отвън брака, а към една четвърт от японците не се женят до навършване на 50-годишна възраст, което е още едно пояснение за намаляването на раждаемостта./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР