Намаляването на броя на университетите на механичен принцип чрез създаването

...
Намаляването на броя на университетите на механичен принцип чрез създаването
Коментари Харесай

Ректорът на ЛТУ проф. Илиев: Механичното намаляване на броя университети ще има тежки последствия за обществото |

Намаляването на броя на университетите на машинален принцип посредством основаването на мега структури няма да докара до повишение на качеството на образование и научноизследователската работа, а до понижаването им и ще има тежки последици за обществото. Липсата на независим и самостоятелен университет като Лесотехническия неизбежно ще докара до загуба на еднаквост и спад на интереса към тези специалности, намаление равнището на обучение и усилване на кадровия недостиг. Това се споделя в мнение на ректора на ЛТУ член кор. проф. д.н. Иван Илиев, изпратено до OFFNews.



Той разяснява желанието на министъра на образованието акад. Николай Денков за сливане на висши учебни заведения. Според проф. Илиев задачата за такова сливане не е ясна, а механичният метод е голословен.



Проф. Иван Илиев, фотография: https://gradat.bg/



Текстът на позицията:

На 11.01.2022 година, по покана на акад. Николай Денков – министър на образованието и науката, беше извършена среща с ректорите на Лесотехнически университет (ЛТУ), Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ и Химикотехнологичен и металургичен университет, на която министър Денков съобщи позицията си за обединяване на трите университета. Не става дума за основаване на академични мрежи – група университети, които да основават лични мрежи, с цел да развиват просвета, или взаимни стратегии за образование на студенти, а за административно обединение на университети.



България има 97-годишни обичаи и опит в региона на лесотехническото обучение. От 1953 година Лесотехническият университет съществува като независимо висше учебно заведение.

Лесотехническият университет е неповторим теоретичен и учебен център, който приготвя експерти с висше обучение в 8 професионални посоки, в 11 базови специалности: " Горското стопанство ", " Технология на дървесината и мебелите ", " Ландшафтна архитектура ", " Екология и запазване на околната среда ", " Ветеринарна медицина ", " Агрономство ", " Растителна отбрана ", " Инженерен дизайн (интериор и дизайн за мебели) ", " Компютърни технологии в мебелната промишленост ", " Алтернативен туризъм " и " Стопанско ръководство ", които основават добавена стойност за цели икономически браншове. Във времето в Лесотехническия университет са дипломирани хиляди студенти, намерили своята реализация.



Лесотехническият университет работи в тясно съдействие с държавната администрация (Министерство на земеделието, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерството на туризма, Изпълнителна организация по горите, Българска организация по безопастност на храните, Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури, Изпълнителна организация по лозата и виното и др.), с регионалните, общинските и районни администрации, с редица неправителствени организации (Съюза на лесовъдите в България, Камарата по дървообработваща и мебелна индустрия, Съюза на ловците и рибарите в България, Съюза на ландшафтните архитекти, Съюза на ветеринарните лекари в България, ЦОР по хранителната верига, Българския ветеринарен съюз, БУЛПРОФОР и др.), както и с редица бизнес организации за решение на научни и научно-приложни проблеми в областите на горското стопанство, опазване и умножаване дивечовото и рибно благосъстояние на страната, дървообработващата и мебелната промишленост, екологичен мониторинг, запазване и обогатяване на флората и фауната, ветеринарната медицина, агрономството и растителната отбрана. В тези области Университетът има и основна роля за образованието на качествени експерти, призвани да градят бъдещето на Република България. Доказателство за това са двете „ Мини-Нобел “ награди на посолството на Кралство Швеция в България, с които са удостоени студенти за показани изключителни качества, задълбочени научни ползи и принос в региона на екологията и опазването на околната среда. Гордеем се с два златни медала от Международния панаир в Пловдив, които са връчени за серийно създавани мебелни секции по план на студенти от специалността „ Технология на дървесината “. Гордеем се с първите две места от състезанието „ Зелена кухня на BOSH “, връчена на два екипа от специалността „ Инженерен дизайн (интериор и дизайн за мебели) “.



ЛТУ има развита научна активност и с това заема челни места в интернационалните ранглисти. Според международната база данни Web of Science, Лесотехническият университет е с общ Н-индекс 44. Според класацията SCImago Institutions Rankings (SIR) () на 4126 проучвателен институции (от тях 688 университета) в света за 2022 година Лесотехническият университет е на 6-о място измежду 13-те български университета, включени в нея и заема 581 място. Според AD Scientific Index (University of Forestry Sofia Rankings - AD Scientific Index 2022) той се подрежда на 16-о място измежду университетите в България. В Лесотехническия университет се издават 5 научни списания, 4 от които са интернационалните, а 2 (едното от тях с Impact Factor) от тях са реферирани от Web of Science и SCOPUS.

Лесотехническият университет е подписал контракти и работи по редица национални и интернационалните планове.

Според рейтинговата система той заема челни места измежду университетите в България.

Намаляването на броя на университетите на машинален принцип посредством основаването на мега структури няма да докара до повишение на качеството на образование и научноизследователската работа, а в противен случай – ще докара до понижаването им и тежки последици за обществото. Наличието на самостоятелен университет в региона на устойчивото ръководство и потребление на биологичните запаси се употребява освен с поддръжката на младежите, само че и с публичното утвърждение.

Лесотехническият университет е прочут с това име в България, Европа и отвън нея от 1953 година

Липсата на независим и самостоятелен университет като Лесотехническия университет неизбежно ще докара до загуба на еднаквост и спад на интереса към тези специалности, намаление равнището на обучение и усилване на кадровия недостиг.

Академичният съвет на Лесотехническия университет изрично не приема обединяването на университетите и висшите учебни заведения в Република България.

Считам, че задачата на обединяването на висши учебни заведения в България не е ясна, а механичния метод за това е голословен.

ЧЛ.-КОР. ПРОФ. Д.Н. ИВАН ИЛИЕВ
Ректор на Лесотехнически университет
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР